Els Moors wint Prijs Letterkunde 2015 voor Poëzie

Redactie KW

In het Provinciaal Hof in Brugge werd deze voormiddag de Prijs Letterkunde 2015 voor Poëzie uitgereikt aan Els Moors. De 39-jarige dichteres en prozaschrijfster kreeg deze prijs voor haar poëziebundel ‘Liederen van een kapseizend paard’. Aan de Prijs Letterkunde 2015 voor Poëzie is een geldbedrag verbonden van vijfduizend euro.

De Prijs Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen was in 2015 bestemd voor het genre poëzie. In totaal werden 118 bundels ingediend. De vijfkoppige jury kende de Prijs toe aan Els Moors. Ze werd in Poperinge geboren en studeerde Germaanse Filologie aan de Universiteit van Gent. Daarna verhuisde ze naar Amsterdam en volgde de opleiding Tekst en Beeld aan de Geriit Rietveld Academie. In 2006 debuteerde Moors met de dichtbundel ‘er hangt een hoge lucht boven ons’. Pas twee jaar geleden verscheen haar tweede bundel ‘Liederen van een kapseizend paard’. De jury van de Prijs Letterkunde 2015 voor Poëzie bekroonde deze bundel omdat “het werk van Moors tegelijk verfrissend, ontregelend, wervelend, hedendaagse, verleidelijk en bedreigend is. ‘Liederen van een kapseizend paard’ is een maalstroom zonder hoofdletters en zonder veel interpunctie, een mortiervuur van sterke visuele beelden en ernstige verzuchtingen – springerig, verrassend en ontwrichtend.” Goed voor een geldbedrag van vijfduizend euro.

Er werden ook vier premies toegekend. Een ex aequo premie van 2.500 euro en bronzen medailles gaan naar Maud Vanhauwaert (Veurne) voor zijn dichtbundel ‘Wij zijn evenwijdig’ en naar Bart Vonck (Brugge) voor ‘Teloor, zalig’. Daarnaast krijgt Maarten Goethals (Brugge) voor ‘Hees’ een debuutpremie van 2.000 euro en ontvangt Astrid Haerens (Kortrijk) een stimulanspremie van 500 euro voor haar manuscript ‘Hier klopt iets niet’. (svv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier