Elements Festival uit Brugge kapt ermee

Geen Elements Festival meer. Na zes edities gooit het organiserende Suburb Soundz de handdoek in de ring. (Foto BP) © Benny Proot
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Het organiserende Suburb Soundz gooit na zes edities de handdoek in de ring. “Door de financiële domper van vorig jaar en vooral het ongunstig klimaat dat gecreëerd werd door het stadsbestuur”, klinkt het.

Zes jaar lang vond eind september op het terrein van Stal Tillegem langs de Torhoutse Steenweg in Sint-Andries het Elements Festival plaats. Dat dancefestival in open lucht gold als een van de afsluiters van het festivalseizoen, waarbij de bezoekers konden kiezen tussen meerdere podia en tientallen dj’s uit binnen- en buitenland. Vijf jaar lang ging het crescendo met het festival. Zowel het aantal podia, dj’s als bezoekers nam steeds toe. Maar na de editie van 2014, toen de politie een pak bezoekers betrapte op het bezit of het dealen van drugs, sloeg de sfeer rond het festival helemaal om. Het festival werd vanaf dan zelfs een politiek item, waarbij het voorbestaan lang aan een zijden draadje hing. Er werd alsnog een compromis gevonden, maar alle commotie had het festival geen goed gedaan. Het bezoekersaantal werd vorig jaar haast gehalveerd : van 8.500 naar 4.500. En bij een – nochtans aangekondigde – politiecontrole na het festival bleek één op de drie gecontroleerde festivalgangers (opnieuw) in het bezit van drugs. Meteen gingen stemmen op dat dit de doodsteek voor het festival betekende. En dat komt nu ook uit. Het organiserende Suburb Soundz gooit de handdoek in de ring.

“De burgemeester en de schepen voor Evenementen hebben de negatieve sfeer rond ons gecreëerd”

“Tenzij de burgemeester met een pak geld over de brug zou komen om het festival alsnog te organiseren, komt er geen Elements Festival meer”, bevestigt Ward Benoit van Suburb Soundz. “De voorbije editie leden we een zwaar verlies. Van 8.500 toeschouwers zakten we naar 4.500, terwijl we 6.500 of 7.000 bezoekers nodig hadden om break-even te draaien. Reken maar uit. Maar die neergang hoeft niet te verwonderen. Tussen de edities van 2014 en 2015 heeft het stadsbestuur enkel maar negatief gecommuniceerd over ons festival. De burgemeester en de schepen van Evenementen hebben constant kwaad gesproken over het festival en een ongunstig klimaat gecreëerd. Dat is voor mij de enige reden dat ons festival zo’n verval kende.”

Focus op andere steden

“Ik heb de commotie tegenover de organisatie trouwens nooit begrepen. We hebben altijd gedaan wat het stadsbestuur ons gevraagd heeft, alles geprobeerd om de overlast – zoals het druggebruik – tegen te gaan… En dan twaalf uur per dag bezig zijn om dan zwaar verlies en veel kritiek te moeten slikken: neen, daar passen we voor.”

“Met het huidige ongunstige klimaat in Brugge zal ik mijn pijlen vooral richten buiten de stad. We blijven wel fuiven organiseren in Brugge, zoals in Het Entrepot, maar voor grotere projecten wijken we uit naar andere West-Vlaamse steden. Of we Elements niet kunnen verhuizen naar een andere stad ? Die naam is door alle commotie volledig verkloot.”

Kans voor anderen

Burgemeester Renaat Landuyt vindt het verdwijnen van Elements geen verlies voor de stad. “De reactie van de organisator komt allicht door de ontgoocheling, waar ik alle begrip voor heb. Maar we hebben eigenlijk het tegenovergestelde gedaan dan wat ons verweten wordt. Door alle problemen die er geweest zijn, hadden we het festival kunnen verbieden, maar we hebben de organisatie ondersteund zodat het vorig jaar toch nog zou kunnen doorgaan. Dit is een kans voor andere organisaties.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier