Eigen Kweek 2: goesting in meer.

© © VRT - Lies Willaert
Bert Vanden Berghe

De kop is eraf. De komende zondagavonden staan weer helemaal in het teken van onze favoriete (wiet)boeren.

Een vervolg op ‘Eigen Kweek’? Say it isn’t true é, zeg! Ik zal eerlijk zijn: ik was niet bepaald enthousiast toen het idee werd geopperd. Niet omdat ik niet graag wat meer van de familie Welvaert had gezien, integendeel, maar omdat vervolgen altijd tricky zijn. Het verrassingseffect is weg en het gevaar bestaat dat het een flauwe persiflage wordt. Bovendien kunnen de verwachtingen te hoog liggen bij de kijker. Zoals bij mij.

Mijn bezorgdheid was ongegrond. Eigen Kweek 2 is er weer boenk op. Want de reeks blinkt vooral opnieuw uit door de subtiele humor. Veel mensen denken spontaan aan ‘shit of mouse’ als ze aan de eerste reeks terugdenken, maar Eigen Kweek was en is meer dan dat. Veel meer. Kijk maar eens wat voor klasbakken we in huis hebben. Wim Willaert die naar binnen/buiten stuift voor die kat, het gezicht van Maaike Cafmeyer als ze het hapje in restaurant In De Wulf naar binnenwerkt, of de ingehouden woede waarmee Sam Louwyck speelt… Heerlijk, nondedju.

Natuurlijk zullen er hier en daar mensen opduiken die ‘er meer van hadden verwacht’, mensen die na verloop van tijd zo’n eng beeld van de reeks hadden gevormd, waarbij ze de nuances missen en enkel maar de quotes vanop t-shirts hebben onthouden. En wééral West-Vlaams, zuchten ze ongetwijfeld buiten de provincie. Zonder ondertitels! Maar dit had zich net als Bevergem perfect in de Limburg kunnen afspelen. Al mogen we onszelf ook op de borst kunnen kloppen. Hoeveel acteurs van ginder, komen nog maar aan de hielen van Willaert, Dewaele of Louwyck? Juist, ja. Dat die drie deze week beginnen met de opnames van de langspeelfilm Cargo, verheugt ons nog meer. Dat ze daarna aan het derde seizoen van Eigen Kweek beginnen, makes us helegansten stif happy. Jawel, wij zijn helemaal mee met Eigen Kweek 2. En we hopen van u hetzelfde, want als we de makers mogen geloven, is dit nog maar het begin van een mogelijks nog straffer seizoen dan het eerste…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier