Eerste onbemande bibliotheek in onze provincie staat in Geluwe

Schepen Sanne Vantomme en personeelslid Ann Vandermeersch in de Geluwse bib die volledig geautomatiseerd wordt. © LVW
Redactie KW

De bibliotheek in Geluwe zal vanaf het najaar toegankelijk zijn buiten de vaste openingsuren. Geluwe en Bree (Limburg) krijgen de primeur voor een onbemande bibliotheek. Vaste gebruikers zullen met hun elektronische identiteitskaart of bibliotheekpas elke dag van ‘s morgens tot ‘s avonds binnen kunnen. Om bijvoorbeeld boeken of dvd’s te komen inleveren en ontlenen. Of om er de krant of een tijdschrift te lezen.

Een onbemande bibliotheek zal bijvoorbeeld zelfstandigen ten goede komen. “We hoorden van vaste bezoekers dat de openingsuren van de bib voor sommige mensen ontoereikend zijn“, aldus schepen van Cultuur Sanne Vantomme (N-VA). “Bijvoorbeeld voor iemand die pas naar de bib kan na sluiting van zijn of haar winkel of kantoor. Of mensen in loondienst die lang moeten werken. We hoorden die verzuchtingen van ons personeel maar ook tijdens de bibliotheekcommissie of cultuurraad. We beginnen in het filiaal in Geluwe en gaan dan evalueren. Het is de bedoeling dat systeem ook in de bib in Wervik te laten installeren. Welk toegangssysteem we gaan kiezen, moet nog worden beslist. Er zijn een aantal mogelijkheden. De bibliotheek in Wervik beschikt bijvoorbeeld ook over een vergaderlokaal. De toegang daartoe buiten de openingsuren zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren met een badge.”

Camera’s

Er komen in Geluwe in de bib camera’s, nieuwe sloten en ook de verlichting wordt geautomatiseerd. Het budget hiervoor staat op de dagorde van de gemeenteraad begin juli. De bib langs de Jeruzalemstraat in Geluwe is nu gesloten op dinsdag, zaterdagnamiddag en uiteraard ook op zondag. Met deze automatisatie gaat de bibliotheek onbeperkt open zijn. Op het budget is er voor het toch wel opmerkelijk project een krediet van 137.000 euro voorzien. Wat toch wel veel geld is. “In de twee bibliotheken worden ook de zelfontleenbalies vernieuwd”, legt de schepen uit.

“Het grote voordeel is dat de openingsuren van de bibliotheek uitgebreid kunnen worden. Het is niet de bedoeling dat er overdag geen personeel meer aanwezig zal zijn. Ons personeel is belangrijk om bijvoorbeeld informatie te verstrekken of de bezoekers met vragen te begeleiden. Voor deze dienstverlening scoren we overigens goed. Onlangs kreeg onze bib door de Universiteit van Antwerpen een mooi rapport voor zijn informatieverstrekking door het personeel. We kregen blijkbaar bezoek van een mystery-shopper.”

Buitenland

Dat Geluwe en aan de andere kant van het land Bree met dit innoverend project bij de eerste bibs in Vlaanderen zijn, blijkt louter toeval. “We doen beiden beroep op dezelfde firma, vandaar”, zegt de schepen. “Het systeem bestaat al in het buitenland. De voornaamste doelstelling is meer open zijn en van de bib nog meer een ontmoetingsplaats maken. We zijn er als stadsbestuur van overtuigd dat meer service bieden een goede zaak is voor onze bevolking.” Een bibliotheekpas kost voor volwassenen per jaar vijf euro. Boeken lenen is gratis voor een periode van vier weken.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier