Eerste Kuma Anime Film Festival in Brugse Cinema Liberty is primeur voor ons land

Joke Ruysschaert © Kuma Anime Festival
Redactie KW

Op zaterdag 19 november vindt in Cinema Liberty de eerste editie plaats van het Kuma Anime Film Festival.

Anime komt van Japan overgewaaid en wordt hier gebruikt om teken- en animatiefilms uit de eilandstaat aan te duiden. Voor de vroegst bekende animatie moeten we terug naar 1917. Ook de daaropvolgende decennia werd alles nog met de hand getekend. Vandaag nemen digitale animatietechnieken de bovenhand.

Bij het eerste Kuma Anime Film Festival leggen de organisatoren een focus op de anime-films van Studio Ghibli, de Japanse filmstudio verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de wereldberoemde output. “Op het Razor Reel Flanders Film Festival programmeert Razor Reel al jarenlang met veel succes zo’n animefilm”, zegt Joke Ruysschaert van het organisatieteam. “Dit gaf de spoorslag om er een nieuw festival rond te bouwen.”

Bij de eerste editie staan meteen zes films geprogrammeerd, van 11 tot 21 uur. Om 10 uur al kunnen de kids proeven van ‘My Neighbour Totoro’. “Bij veel anime-prenten draait alles om een actiefiguur en daar kunnen wellicht ook de jongsten onder ons in meegaan”, aldus Ruysschaert. “Bij deze eerste editie richten we ons op verschillende doelgroepen, maar de klemtoon ligt toch op actiegerichte anime, al hebben we ook een meer artistieke prent in de aanbieding.”

Dit gloednieuwe filmfestival voorziet ook in randanimatie zoals Japanse card games en een festivalbar met een Japans tintje en geeft ook een forum aan zogenaamde cosplayers. Voor de niet-ingewijden: cosplay is een vorm van performance art waarbij de deelnemers gebruikmaken van kostuums en accessoires om een bepaald personage of idee uit te beelden.

“Als ons festival een succes wordt en afgaande op de voorverkoop ziet dit ernaar uit, willen we er een jaarlijks terugkerend evenement van maken. In 2017 zouden we zelfs al over meerdere dagen programmeren”, geeft Ruysschaert nog mee.

(svv)

>> www.kumafest.be en www.facebook.com/kumafest