Eerste bundel met korte verhalen van Onno van Gelder uit Oostende

Redactie KW

Naast acteren en regisseren heeft Onno van Gelder jr. nog een andere passie: schrijven. Zijn eerste kortverhaal verscheen in Nederland, maar nu publiceert hij met ‘Passages’ een eigen bundel. Een debuut vol sterke beelden.

“Ik ga een boek schrijven”, dacht Onno van Gelder ooit, maar zijn werk en andere bezigheden slorpten toen zoveel van zijn tijd op, dat het er maar niet van kwam. “Goh, ik produceerde af en toe wel eens een paar pagina’s, legde die opzij en wanneer ik ze dan zoveel weken later opnieuw onder ogen kreeg, vond ik het maar niks. Hup, weg er mee! En herbeginnen. Maar zo blijf je ter plaatse trappelen, hé.”

“De ambitie om een roman uit te brengen ebde zowat weg, maar de goesting om te schrijven was er nog altijd. Kortverhalen bedenken bleek een goed alternatief en ik heb er inmiddels veel voldoening in gevonden”, aldus de auteur van ‘Passages’. Negen jaar na zijn debuut Les Tilleuls werd toen in ‘Select Gezelschap’ gepubliceerd in Nederland ligt nu dus zijn eerste eigen verhalenbundel in de boekhandel.

Mysterie

Bij het brainstormen over de titel kwam Onno haast als vanzelf uit bij ‘Passages’. “Het woord ‘passage’ verwijst naar een heel kort moment in het leven van de personages over wie de verhalen handelen”, verduidelijkt hij. “Eenzaamheid en nostalgie vormen de rode draad. Niks autobiografisch; het is allemaal fictie, maar wel gebaseerd op waargebeurde feiten, foto’s of een kunstwerk. Ik heb sterke beelden willen creëren, om zo intens mogelijk gevoelens en situaties weer te geven. In krachtige taal, zodat ook al is hetgeen verteld wordt ‘vluchtig’ er toch iets blijft hangen. Wie zich laat meeslepen door de verhalen wordt omhuld door de nevel van het ontstane mysterie en kan zelf zijn fantasie laten werken om te ontdekken wat maar half uitgesproken is zonder echt onduidelijk te zijn.”

Uitdagend

Onno vindt het schrijven van kortverhalen een literair genre dat uitdaagt. “De beperking verplicht je als het ware tot het perfect verwoorden van wat je precies wil. Anderzijds schenkt het sneller bevrediging dan het plegen van een roman; je hebt op relatief korte termijn iets dat afgewerkt is. Inmiddels zitten er al weer een drietal plotten in mijn hoofd te warrelen, maar het uitschrijven daarvan moet nu even wachten wegens acteerwerk en presentatieopdrachten. Intussen hoop ik dat ‘Passages’ goed onthaald wordt.”

De verhalenbundel verschijnt op 26 mei bij uitgeverij Ambilicious, telt 80 pagina’s en is geïllustreerd met veelzeggende tekeningen van Stijn Felix. Deze grafische omnivoor groeide op in Oostende en woont nu in Gent. Hij tekent en schildert heel expressief, vaak met een knipoog naar oude en exotische stijlen. (Rio)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier