Eerste aflevering van nieuwe VTM-fictiereeks ‘Ontspoord’ rakelt beerputmoord van Oostkamp weer op

Redactie KW

Vanavond start op VTM ‘Ontspoord’, een nieuwe Vlaamse misdaadreeks die zich voor het plot baseert op misdaden die ons land de afgelopen jaren hebben opgeschrikt.

De thema’s in de verschillende afleveringen gaan van roofmoorden en zinloos geweld, tot seksueel misbruik en familiedrama’s. De reeks bestaat uit 13 op zichzelf staande verhalen. De allereerste aflevering haalde de mosterd bij de beerputmoord van Oostkamp, waarbij Rosie Verstraete veroordeeld werd.

“Ik heb Roger niets misdaan”

De assisenzaak tegen Rosie Verstraete staat geboekstaafd als een van de merkwaardigste West-Vlaamse processen van de voorbije eeuw. In de zomer van 1993 verdween haar echtgenoot boer Roger Kerckaert spoorloos van zijn erf in Moerbrugge bij Oostkamp, dat ondertussen verkocht is. Zes maanden later werd zijn lijk aangetroffen in een aalput van de koeienstal. Nog eens twee jaar later moest echtgenote Rosie Verstraete zich voor het West-Vlaams assisenhof verantwoorden wegens moord. Zij bleef haar betrokkenheid bij de feiten ontkennen. Zelfs na haar veroordeling schreeuwde zij haar onschuld uit. “Ik weet dat ik onschuldig ben”, zei ze toen. “Roger weet het, net als God. Ik geloof in de gerechtigheid, ik heb Roger niets misdaan. Mijn christelijk geloof heeft mij in staat gesteld te overleven in de gevangenis.”

Kaakslag voor Vermassen

In 2001, na zeven jaar cel, werd de dan 49-jarige Oostkampse voorwaardelijk vrijgelaten. In april 1996 werd ze tot twintig jaar dwangarbeid veroordeeld, maar vanwege haar goed gedrag in de gevangenis werd ze na een derde van haar straftijd vrijgelaten. Advocaat Jef Vermassen, die altijd overtuigd bleef van de onschuld van zijn cliënte, zwoor na deze zaak geen moordenaars meer te kunnen en te willen verdedigen voor een assisenhof. Hij schreef er zelf het boek ‘Moordenaars en hun motieven’ over.

In ‘Ontspoord’ heet Rosie nu Daisy en is het slachtoffer Albert in plaats van Roger. De voorbije dagen ontstond aardig wat commotie over de nieuwe misdaadreeks.

(FJA/SVK)