Een klein beetje ‘Back to the Future’ in Brugge: “Hiermee rijd ik graag traag door de stad”

Frederik bij zijn erg herkenbare DeLorean. (Foto Benny Proot) © Benny Proot
Bert Vanden Berghe

Vandaag is de iconische 21 oktober 2015 waarop Marty McFly met zijn befaamde auto in de toekomst arriveert in de film Back to the Future II. Frederik Van Acker (41) uit Sint-Michiels is voorzitter van de Belgische DeLoreanclub. “Wereldwijd zijn de fans zot aan het worden.”

Het is één van de meest herkenbare en iconische films uit de jaren 80. In Back to the Future belandde Marty McFly (Michael J. Fox) dankzij een auto en een gekke professor in het verleden én dertig jaar vooruit in de tijd. Die bewuste datum, 21 oktober 2015, is een reden tot feesten. Wereldwijd worden allerlei producten uit de films nagemaakt. “De fans zijn echt zot aan het worden”, glimlacht Frederik Van Acker uit Sint-Michiels. Hij is één van de trotse eigenaars van de legendarische auto, de DeLorean. Meer nog, Frederik is ook voorzitter van de Belgische DeLoreanclub, al beschouwt hij het naar eigen zeggen meer als een vriendenclub.

“Als vertegenwoordiger rij ik altijd met een firmawagen, maar ik wilde tien jaar geleden met mijn spaarcenten een eigen auto kopen. Online botste ik op zo’n DeLorean. Bleek dat de auto in goede staat was en dat er nog wisselstukken bestonden. Bovendien sprak de geschiedenis me ook erg aan, net als de film.”

Frederik Van Acker heeft ook een hoverboard.
Frederik Van Acker heeft ook een hoverboard.© Benny Proot

Het autobedrijf ging failliet in 1982, drie jaar voor de filmrelease. Van de 9.000 geproduceerde auto’s zouden er vandaag nog zo’n 6.500 rondrijden. In België zijn er dat zo’n 15 à 20. Ondertussen heeft Frederik ook een Lotus Esprit in zijn bezit (de auto die in de Bond-film The Spy Who Loved Me onder water reed) en een Pontiac Trans-Am uit 1982 (beter bekend als KITT uit Knight Rider). “Als het mooi weer is, haal ik de DeLorean wel eens uit. En jawel, als ik door de stad rij, rij ik altijd trager. (lacht) De reacties zijn altijd positief.”

Met de club gaan ze ook regelmatig naar meetings en trekken ze elke vijf jaar naar Ierland, waar de originele fabriek stond. Volgend jaar is Frederik daar opnieuw van de partij. “Mijn auto wordt regelmatig gevraagd en ik mag er ook mee naar het Filmfestival in Gent, waar Alan Silvestri te gast is, de componist van de oorspronkelijke film.”

(BVB)