Een jaar in ons land en al een eigen theatershow

De OKAN-leerlingen brengen met Grenzen een krachtige en verrassende voorstelling. © SLW
Redactie KW

De OKAN-jeugd uit de Grenslandscholen brengt onder begeleiding van Passerelle de voorstelling Grenzen. OKAN staat voor Onthaalklas voor Anderstalige Nieuwkomers. Jongeren uit verschillende culturen dus die samen op het podium stappen want “kunstexpressie komt bij jongeren die nieuw zijn in ons land nog te weinig aan bod”, klinkt het bij de initiatiefnemers.

Vorig seizoen gaf CC De Steiger de opdracht aan Passerelle een platform voor jonge dans in Kortrijk om een artistiek traject op te zetten met jongeren uit de OKAN-klassen. Dat resulteerde in de voorstelling Zoek. Ook dit jaar presenteren dezelfde partners met extra steun van De Figuranten een voorstelling met en over jonge nieuwkomers in ons land.

“In overleg met de jongeren kozen we voor ‘grenzen’ als rode draad”, legt cultuurfunctionaris Bart Bogaert van CC De Steiger uit. “Dat thema is zeer aanwezig in het leven van deze jongeren. Vaak hebben ze heel wat landsgrenzen gepasseerd, maar dagelijks ervaren ze ook grenzen, net zoals alle jongeren. Dit project sluit volledig aan bij de ambitie die CC De Steiger anno 2018 heeft. We streven ernaar om van het cultuurcentrum een plaats te maken waar ontmoeting maar ook culturele ontdekking centraal staan.”

Een taalbad

Pol Coussement van Passerelle ging samen met de jongeren op zoek naar interessante manieren om dit thema te vertalen naar het podium, waarbij hij zoveel mogelijk probeerde in te spelen op de talenten van de deelnemers. “Zo is een van de jongeren een beatboxer, dat hebben we dan ook verwerkt in het optreden“, vertelt hij.

“Ik voel dat die jongeren zich hier ook als mens ontwikkelen” – Pol Coussement, Passerelle

Alle acteurs zijn OKAN-leerlingen, waarbij OKAN staat voor Onthaalklas voor Anderstalige Nieuwkomers. “Wij geven die jongeren een taalbad voor ze naar het reguliere onderwijs overstappen”, zegt directeur Kevin Dekyen van de Grenslandscholen. “Ze zijn minimaal 12 en maximaal 18 jaar oud en wonen maximaal één jaar in ons land. Naast het Nederlands willen we hen ook hun andere vaardigheden zoals assertiviteit laten ontplooien, net zoals we bij elke jongere doen. Kunstexpressie kwam daarbij tot op heden weinig of niet aan bod.”

Eerste podiumervaring

Alle OKAN-leerlingen zijn betrokken bij Grenzen. Zij die niet op het podium wensen te staan, helpen mee met de techniek of het ontwerpen van de affiche.

“We laten hen zelf de voorstelling maken. De acteurs komen vanuit een mix van culturen, hun inbreng tot één geheel verwerken vergt veel tijd”, beklemtoont Pol Coussement. “De persoonsontwikkeling is ons belangrijkste aandachtspunt. Ik heb dan ook het gevoel dat ze ook als mens ontwikkelen. Voor de meesten is dit een eerste podiumervaring, velen hadden zich nooit ingebeeld dit te durven. Het is ook mooi dat ze iedere week naar het CC mogen komen en dat de repetities niet op school plaatsvinden.”

Omar is een van de jongeren die door Pol Coussement geprezen wordt om zijn présence op het podium. “Ik ben heel blij dit te mogen doen”, zegt Omar. “De eerste keer op een podium was ik heel onzeker, maar al snel vond ik het prachtig. Het is fijn om expressief bezig te zijn.”

Kunst verbindt

“Kunst is universeel”, vult Sarah Bostoen van de Figuranten aan. “Kunst is de bindende factor tussen mensen met heel verschillende achtergrond, het brengt mensen samen. Dit jaar assisteren de Figuranten bij de voorstelling, volgend jaar nemen wij het voortouw.” De voorstelling met de OKAN-jeugd lijkt dus een jaarlijks evenement te worden waarbij CC De Steiger zorgt voor de nodige fondsen.

Info: de voorstellingen van Grenzen op 29 maart (om 19 en 20.15 uur) zijn gratis. De organisatoren raden toch aan te reserveren. Afspraak in De Studio in CC De Steiger

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier