Eddy Wally overleden op 83-jarige leeftijd

Eddy Wally in Middelkerke bij de viering van de 1.000ste aflevering van de Rode Loper op TV1. © EFO
Redactie KW

De Vlaamse charmezanger Eddy Wally is zaterdagavond om 23.00 uur op 83-jarige leeftijd overleden. In 2012 nam hij afscheid van de Vlaamse showbizz met een afscheidsconcert in Kortrijk.

Eddy Wally, die op 12 juli 1932 in Zelzate geboren als Eduard Van De Walle, werd in maart 2011 opgenomen in het ziekenhuis met een hersenbloeding en verbleef sindsdien in het rusthuis.Met zijn overdreven glamoureuze kostuums, zijn eeuwige glimlach en zijn typische kreten (zoals “wauw!”, “oh my god!”, “geweldig!” en “onvoorstelbaar!”) groeide Eddy Wally uit tot een fenomeen in Vlaanderen. Hij was zowat de ultieme verpersoonlijking van de “glitter and glamour” van de showbusiness. In 1973 kreeg hij zelfs de kans om verschillende keren op te treden in hotels in Las Vegas. Hij hield daarop zelfs een kleine tournee door de VS. En ook in Nederland, Duitsland, Australië, Frankrijk, Zuid-Afrika en Groot-Brittannië trad hij op in televisieshows en zalen. Later trok hij nog naar Rusland en China.

Eddy Wally is zaterdagavond om 23.00 uur op 83-jarige leeftijd overleden.
Eddy Wally is zaterdagavond om 23.00 uur op 83-jarige leeftijd overleden.© JVGK

Eddy Wally dook daarnaast regelmatig op in televisieprogramma’s, onder meer in Lava van Oostendenaars Kamagurka en Herr Seele en bleef ook op hogere leeftijd de optredens aan elkaar rijgen. Hij bleef een populaire act, zowel bij bejaarden als studenten. Al was het bij die laatste groep niet altijd even duidelijk of ze hem bewonderden dan wel bespotten.

Afscheidsoptreden in Kortrijk

In oktober 2012 nam Wally noodgedwongen afscheid van “zijn Mariëtje”, die op 80-jarige leeftijd thuis overleed. Twee maanden later, in december 2012, zei de charmezanger ook de Vlaamse showbizz vaarwel, met een afscheidsoptreden tijdens de Nacht van de Schlagers in Kortrijk. In juli 2013 werd hij, als dank voor zijn vele optredens op de Gentse Feesten, op het Gentse Sint-Baafsplein gehuldigd als eerste “ereburger van de Gentse Feesten”.

Eddy Wally werd naar aanleiding van zijn 75ste verjaardag gehuldigd tijdens een optreden voor senioren in het Kursaal. Eddy nam uitgebreid de tijd om een praatje te slaan met zijn fans en handtekeningen uit te delen.
Eddy Wally werd naar aanleiding van zijn 75ste verjaardag gehuldigd tijdens een optreden voor senioren in het Kursaal. Eddy nam uitgebreid de tijd om een praatje te slaan met zijn fans en handtekeningen uit te delen.© EFO

Wally was de laatste jaren erg verzwakt. Hij spendeerde de feestdagen van 2015 nog in het ziekenhuis door een probleem met zijn sondevoeding en een ingreep aan zijn maag. Eind januari werd hij uit het ziekenhuis ontslagen. Eddy Wally overleed zaterdag aan de lichamelijke gevolgen van zijn hersenbloeding. Dat melden verschillende media en werd aan Belga bevestigd door zijn manager Hugo Colpaert. Volgens zijn manager heeft de zanger afscheid kunnen nemen van zijn geliefden en heeft hij enkele dagen voor zijn dood nog uitgedrukt dat hij gelukkig was. Eddy Wally wordt zaterdag begraven.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier