Echte schedel van T-Rex op tentoonstelling Guapo Team

Redactie KW

Guapo Team Belgium stelt fossielen en mineralen tentoon tijdens het feestweekend op Heule Watermolen. Jan Ocula (62), bezieler van deze vereniging, zoekt al een halve eeuw naar schatten van moeder aarde. Pronkstuk op de tentoonstelling is de schedel van een kleine Tyrannosaurus Rex.

Op negenjarige leeftijd deed Jan zijn eerste ontdekking. Dit tijdens een reis met zijn ouders in Normandië, Frankrijk. “Ik was geen zandkasteelbouwer, maar speelde liever met schelpen en stenen. Plots vond ik een grote steen met een gat erin. In de holte zag ik schittering. Als kind dacht ik aan diamanten. Ik mocht hem meenemen van mijn pa als ik hem zelf naar boven kon dragen. De zware steen glipte uit mijn handen en brak. De breuk deed mij wenen, maar de schat was mijn trots. Later bleek het kwarts te zijn”, herinnert Jan zich.

Later kwam Jan in contact met andere schattenzoeker. Hij was lid bij diverse clubs in binnen- en buitenland. In 2012 besloot Jan, samen met vrienden, zelf een vereniging op te starten. Zo ontstond de vereniging Guapo Team Belgium vzw.

Veel jongeren

Het ledenaantal stijgt ieder jaar. Opvallende trend is dat er veel jongeren bijkomen. “Onze vereniging staat open voor geïnteresseerden en leken in het vak. Men moet er niets van kennen. Bij ons kan je twee keer gratis meegaan op uitstap naar een groeve, dan ziet men wel of de microbe bijt.” Leden betalen 20 euro per jaar. Een familielidkaart vanaf drie personen kost 50 euro. Er zijn maandelijkse uitstappen, een weekenduitstap en een vierdaagse naar het buitenland. “Het toffe is dat je op plaatsen komt waar het verboden is voor anderen. Alle vondsten worden eigendom van de vinder, maar moeten beschikbaar zijn voor onze jaarlijkse tentoonstelling. Mijn huis ligt vol met allerlei vondsten. Aan ieder stuk hangt een verhaal. Na 52 jaar doe ik het rustiger aan. Mijn botten worden ook fossielen”, lacht Jan.

De tentoonstelling bestaat uit diverse themakasten. Ze staan in een tijdslijn van het ontstaan der aarde tot heden. Vondsten uit de kleiputten van Marke (deze zijn niet meer toegankelijk), haaientanden, delen van mammoeten afkomstig uit de Maasvlakte… Ook fossielen afkomstig van de aanleg van het doorgangsdok te Antwerpen zijn te bezichtigen.

T-rex

Het pronkstuk op de tentoonstelling is een schedel van een baby T-rex dinosaurus die de vereniging deels reconstrueerde. T-rexen waren van de gewelddadigste in hun soort. Vandaag bestaan er zware graafmachines en kranen van het merk T-rex. Door een convenant met de Vlaamse regering worden aannemers nu vergoed voor de onderbreking van de werken. “Er gaat minder verloren en men kan meer waardevolle vondsten bergen. Jammerlijk genoeg zijn er nog veel aannemers die stilzwijgend verder werken om geen tijd te verliezen”, besluit Jan. De tentoonstelling is te bezichtigen in het oc Molenheem, Heule Watermolen op 7 en 8 juli van 10 uur tot 17 uur. (CHH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier