Duizenden KSA’ers kleuren op 1 mei Ieperse binnenstad oranje-blauw

Redactie KW

KSA Noordzeegouw viert dit jaar haar 90ste verjaardag. Op 1 mei komen KSA’ers van 64 groepen samen in Ieper om dat te vieren.

KSA Noordzeegouw is de koepelorganisatie van 64 KSA-groepen in West-Vlaanderen, met uitvalsbasis in Gullegem. Dit jaar viert de organisatie haar 90ste verjaardag. Karel Dubois startte in opdracht van bisschop Waffelaert KSA op in West-Vlaanderen op 30 september 1928.

Op 1 mei is er een speldag in Ieper met een slotmoment op de Grote Markt. Alle KSA-leden en hun leiders van de gouw zijn welkom op dit gratis evenement. Archiefgroep Altijd Jarig organiseert die dag een kleine tentoonstelling in het Vleeshuis over de geschiedenis van KSA Noordzeegouw. Het is de eerste keer sinds 2002 dat Noordzeegouw zoiets groot op poten zet. Toen was er een gouwdag voor het 75-jarig bestaan in Roeselare.

De aanzet voor de organisatie kwam er vanuit een oproep op een van de Vredeswakes in Langemark-Poelkapelle Onder het motto ‘Wakker voor vrede’ werden ook jeugdbewegingen gestimuleerd om werk te maken van vrede en een initiatief rond vrede in te richten. In KSA leren de kinderen vredevol met elkaar omgaan. Maar ook respect hebben voor elkaar en zorg dragen voor omgeving en milieu.

De dag start met een verhaal waarbij Moeder Aarde aan haar vijf kinderen de aardbol schenkt en hen de boodschap geeft dat ze er iets moois moeten van maken.

Daarna volgen er activiteiten per leeftijdsgroep op verschillende locaties, zoals de Vestingen, het Tortelbos, Minneplein, Posthoornwijk, de Grote Markt, het Jeugdstadion.

Na de activiteiten is er nog een slotmoment om 15.30 uur op de Grote Markt. Ook ouders, sympathisanten en oud-leden zijn welkom op deze afsluiter.

(AP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier