Drie West-Vlamingen in De Sterrenkaart op njam!

© Foto BWB
Redactie KW

Vanavond start op njam! om 20.40 uur de nieuwe reeks ‘De Sterrenkaart’. Table d’Amis uit Kortrijk mag de spits afbijten.

Ons land telt dit jaar 121 restaurants met één, twee of drie Michelinsterren. De makers van het programma kozen acht Belgische zaken en werpen zo een boeiende blik op het culinaire verhaal van de chef achter het sterrenrestaurant. Drie West-Vlaamse sterrenrestaurants komen aan bod: Table d’Amis uit Kortrijk, De Karmeliet in Brugge, en Cuines,33 in Knokke.

“Het was de bedoeling van de makers van het programma om de grote diversiteit tussen al die sterrenzaken in beeld te brengen”, vertelt Matthieu Beudaert van restaurant Table d’Amis in Kortrijk. “Mensen hebben te vaak een bepaald beeld over een sterrenzaak en scheren die allen over dezelfde kam. Toch zitten er grote verschillen tussen.”

Grote variatie

Niet alleen is er een grote variatie in stijlen van de restaurants, de zaken zijn ook geografisch over België verdeeld. Bovendien is er een afwisseling tussen de ervaren garde en de jonge generatie.

De kijkers krijgen niet alleen een inkijk in de keuken van een sterrenzaak, elke chef presenteert een signatuur-menu. De ideale manier voor hobbykoks om tips van sterrenkoks mee te pikken.

Table d’Amis

Op donderdag 30 oktober bijt Matthieu Beudaert van Table d’Amis uit Kortrijk de spits af. Zijn vrouw Sofie Delbeke is de gastvrouw in het restaurant. De chef volgde een ongewoon parcours. Na zijn opleiding kunstgeschiedenis werkte hij ook in die sector. Pas toen hij de wedstrijd Hobbykok van Knack Weekend won, startte hij een traiteurzaak om in juni 2009 de stap naar een restaurant te wagen. In Michelin-editie van 2013 kreeg hij een ster.

Matthieu Beudaert van Table d’Amis. (Foto BWB)
© Foto BWB

De Karmeliet

Op donderdag 13 november is het de beurt aan De Karmeliet. Geert Van Hecke is één van de absolute peetvaders van de Belgische gastronomie. Hij was trouwens ook de allereerste Vlaamse chef wiens keuken in 1996 met 3 Michelinsterren werd bekroond. Geert en z’n echtgenote Mireille zijn onafscheidelijk verbonden met elkaar en het restaurant. De chef streeft met z’n keukenbrigade naar kwalitatieve perfectie met absolute aandacht voor smaak, finesse en harmonie.

Drie West-Vlamingen in De Sterrenkaart op njam!

Geert Van Hecke van De Karmeliet in Brugge. (Foto TBR)

Cuines,33

De eigenzinnige keuken van Cuines,33 is op donderdag 4 december op njam! te zien. De ambiance in het restaurant is mondain en kosmopolitisch, het eten speels, lekker en vol frisse smaken. Aan het stuur staan drie gemotiveerde jonge mensen. Fleur Boussy is de energieke gastvrouw. Zij deed ervaring op in Esmeralda en Sel Gris (beide in Knokke). Echtgenoot Edwin Menue staat in de keuken met Fleurs broer Frederik Boussy. Edwin is een product van Oud Sluis (Sluis) en van Escabèche (Knokke). Frederik ging aan de slag in Escabèche, Comerç 24 (Barcelona), De Jonkman en Rock-Fort (beide in Brugge). Hun filosofie: de gerechten zijn gebaseerd op smaak en passie. Ook zij kregen hun eerste ster in de editie van 2013.

Drie West-Vlamingen in De Sterrenkaart op njam!

Fleur en Frederik Boussy van Cuines,33. (Foto BP)
© Benny Proot

(MVM)