Drie op acht voor West-Vlaanderen in finale De Nieuwe Lichting

© VRT - Jokko
Redactie KW

Zinger, St. Grandson en I Will, I Swear zijn donderdagavond samen met vijf andere bands geselecteerd voor de grote finale van De Nieuwe Lichting, de muzikale talentenjacht van Studio Brussel.

De voorbije maanden ging Studio Brussel in het avondprogramma ‘Select’ op zoek naar nieuw muzikaal talent. Daarmee was de jongerenzender niet aan zijn proefstuk toe: eerder werd zo al talent als Tout Va Bien en Amongster ontdekt – om nog te zwijgen van de West-Vlaamse beeldhopper Brihang.

Uit meer dan 700 inschrijvingen stelde de muziekzender niet minder dan zestig geselecteerden voor. Daaruit koos een vakjury – drummer/producer Mario Goossens van Triggerfinger, drumster Isolde Lasoen en duivel-doet-al Flip Kowlier – acht finalisten. Vanaf 22 uur vanavond kan het brede publiek via stubru.be stemmen op hun favorieten. Op vrijdag 13 februari weten we welke drie winnaars samen De Nieuwe Lichting van 2015 vormen.

Bij die acht zitten alvast drie kanshebbers uit onze provincie. Stuk voor stuk bands met potentieel trouwens, al kan je de eerste geselecteerde bezwaarlijk een ‘band’ noemen. St. Grandson is tegenwoordig alleen nog Benjamin Decloedt (afkomstig uit Torhout) in zijn uppie, daar waar het vroeger nog om een duo ging. Ooit begon het voor hem nog in een rammelend bandje genaamd Facet, maar die tijd ligt intussen jaren achter ons. Hij brengt nu indiefolkpop – op het podium wel nog altijd vergezeld door enkele muzikanten – en dat kon de jury blijkbaar wel smaken. Volgens Kirsten Lemaire was de jury unaniem: St. Grandson moést erbij. Een goeie groepsnaam, vond Isolde dan weer, en Flip Kowlier noemde Benjamin ‘een schoon manneke’. Een uitgebreid interview met Benjamin lees je vrijdag 6 februari in De Weekbode Torhout.

Drie op acht voor West-Vlaanderen in finale De Nieuwe Lichting

Zinger, de band van Pieter Deknudt.
© VRT – Jokko

Zinger, de poprockband rond Pieter Deknudt, afkomstig uit Deerlijk, schopt het ook tot in die finale van De Nieuwe Lichting. Ook Pieter timmert al jaren aan de weg en krijgt met zijn ‘funeral brassband’ nu eindelijk – toch al een beetje – loon naar werk. “Kirsten, ik zie u graag”, stamelde Pieter toen hij het goeie nieuws donderdagavond vernam. Een mooie popsong met blazers, een heel emotionele song ook, zo omschreef de presentatrice het. Pieter beloofde voor de liveversie van volgende week op Studio Brussel heel wat bevriende fanfaremuzikanten op te trommelen. “Maar nu eerst even genieten van het quicheke dat ik gemaakt heb”, besloot hij laconiek.

Drie op acht voor West-Vlaanderen in finale De Nieuwe Lichting

I Will, I Swear met centraal ook de Waregemse Fien Deman.
© VRT – Jokko

En dan is er nog I Will, I Swear, een naam die bij de liefhebbers van de betere Belgische muziek intussen al menig belletje doet rinkelen. De band, die in gestripte versie uit Jonathan Van Landeghem en de Waregemse Fien Deman bestaat, maar op het podium tal van extra muzikanten rond zich schaart, werd eerder al opgepikt door topdesigner Elie Saab en speelde al op podia in binnen- en buitenland. Frontman Jonathan reageerde opgetogen op de selectie. “Vorig jaar was het een aantal keren net niet, het is fijn om er nu wél bij te mogen zijn”, zei hij in ‘Select’ net voor hij de opnamestudio’s zou gaan induiken.

De andere vijf geselecteerde bands zijn Ides Moon, Felix Pallas, Jacle Bow, Milo Meskens en Zwartwerk. Andere bands uit West-Vlaanderen, zoals Simple Pigeons, Are We Serious, Forward en Roxie Horse halen de finale dus niét.

(FJA)