Drie De Vossen bij toneelstuk ‘De Jossen’

Redactie KW

Vanaf vrijdag 10 november speelt Toneel Isegrim ‘De Jossen’, een stuk van Tom Lanoye in een regie van de Kortrijkse Hilde Vanderstraeten. Drie familieleden van de familie De Vos staan er samen op het podium.

Marie De Vos uit Kuurne: “Het is een zeer abstract stuk waar iedereen ‘Jos’ is, tot op het moment dat er iemand in de groep is die zich anders voelt. Het is een grappig stuk over hoe mensen omgaan met mensen die anders zijn.” Het stuk werd zo geschreven dat het zowel met drie als met twintig mensen kan gespeeld worden. “Meestal wordt het opgevoerd met jongeren van ongeveer dezelfde leeftijd, maar wij spelen het met mensen van alle leeftijden, van een tiener zoals ik tot Paulette die 72 jaar is.”

Regisseur Hilde Vanderstraeten moest bepalen aan de hand van wie meespeelde, wie welke replieken op zich zou nemen. De acteurs zijn Jannes Deprez, Marcus Geers, Paulette Vanneste, Marc Malfait, Kim Verschelde, Franky De Vos, Katrien De Vos en Marie De Vos.

Broer en zus

Franky en Katrien De Vos zijn broer en zus en komen uit Kortrijk. “Onze vader was lid van het Van Maerlantgezelschap in Kortrijk. Ik heb ook een paar keer met het gezelschap meegespeeld”, begint Katrien (43), die met haar man Tom Adyns en kinderen Emmely en Jelle in Bissegem woont. “Door Frans Lesaffre kwam ik bij Isegrim, dat al van in de jaren 70 bestond, terecht. In 1989 heb ik er voor de eerste keer gesouffleerd.”

“Toen Isegrim 40 jaar bestond, stonden we met nog meer leden van de familie op de planken”

Franky (47), die nu met zijn gezin in Kuurne woont, studeerde toen nog en was dan niet zozeer met toneel bezig. “Ik ben er 1996 in gerold door een stuk waarin Katrien meespeelde en waarvoor iemand nodig was die gitaar kon spelen. “Ik kreeg de smaak te pakken en zou in het volgende stuk ook meespelen, maar ik vond toen werk in Turnhout en ging in die streek wonen”, zucht Franky. “Toen ik weer in het Kortrijkse woonde werd er in 2000 een stuk gespeeld waarvoor veel mannen nodig waren. ‘Rorate Caeli’ ging over paters en nonnen. Zo begon ik weer te acteren en ik denk dat ik dan in negen van de tien stukken die volgden heb meegespeeld.”

Ook Katrien speelde in veel stukken mee. En zelfs haar man Tom is betrokken, maar dan bij het technische luik. “Als mijn kinderen geboren werden, stond het acteren echter op een laag pitje. Dan kwam ik gewoon eens helpen.” Voor Marie (16), de dochter van Franky, die in het vijfde jaar Latijn-wetenschappen in Guldensporencollege Kaai zit, is het haar eerste stuk in een opvoering met volwassenen. Toen ze in het zesde leerjaar zat, acteerde ze voor de eerste keer in ‘Het oneindige verhaal’. Het is nu haar vierde stuk. Ze speelt ook piano en ukelele, zingt in een koor en volgt animatietekening. Daarnaast is ze een grote Disney-fan.

Chocoladedecors

Dat de toneelmicrobe bij de familie De Vos in de genen zit, blijkt uit het feit dat ook de zus van Franky en Katrien al aantrad. Ook haar kinderen stonden al bij Isegrim op het podium. “Toen Isegrim 40 jaar bestond, stonden we met nog meer familieleden op het podium, want iedereen mocht meespelen in een zelfgeschreven stuk.” Dan acteerden ook Willem, de broer van Marie, Tom, Emmely, de man en dochter van Katrien samen met Katrien, Franky en Marie. Willem speelde ondertussen ook al drie keer mee. Annelies Cokelaere, de echtenote van Franky, helpt in de bar.

Franky is zaakvoerder van Nova-Shop, een speciaalzaak in droogkuis. Naast toneel spelen en regisseren, houdt hij van muziek en van lezen. Katrien houdt ook van lezen. Ze werkt aan de productie van marsepein- en chocoladedecors bij Ranson.

‘De Jossen’ kan je bekijken in zaal Rhizo op 10, 11, 17 of 18 november, telkens om 20 uur en op 12 november om 15 uur. Kaarten aan 8 euro kan je reserveren via www.isegrim.be.

(Els Deleu)