Dominique Lannoo uit Izegem schrijft Franstalige roman

© (Foto Frank)
Redactie KW

Een eigen roman schrijven en op de markt brengen: het is weinigen gegeven. Dominique Lannoo doet er echter nog een schepje bovenop en levert haar eerste boek in het Frans af. “Ik wil de mensen de schoonheid van het Frans opnieuw laten ontdekken.”

Dominique Lannoo (54), die met haar partner Jan Detailleur in de Bellevuestraat woont, is doordrongen van de Franse taal. “Ik ben afkomstig van Kortrijk en werd door mijn ouders tweetalig opgevoed”, opent ze. “Op school spraken we Nederlands, maar thuis was Frans de voertaal”, legt de docent Frans aan Vives Kortrijk uit. “Die taal zit gewoon onder mijn huid. Wanneer ik alleen ben, denk ik zelfs in het Frans. Dat is voor mij gewoon natuurlijk.”

Die liefde voor de taal van Molière manifesteerde zich ook in haar studiekeuze. “Ik heb aan de KU Leuven Romaanse Talen gevolgd en geef ondertussen al 32 jaar lang Franse les. Daarnaast schrijf ik ook erg graag. Twee jaar geleden heb ik al eens een verhaal van zeven pagina’s lang neergepend en dat ging me wonderwel goed af.”

Toen Dominique vorige zomer aan haar woning gekluisterd zat door een hernia, besloot ze die tijd nuttig in te vullen. “Ik sloeg aan het schrijven”, glimlacht ze. “In amper vier weken tijd stond Reflets Turquoises, zoals mijn boek heet, op papier. De woorden en personages vloeiden gewoon uit mijn pen.”

“Misschien maak ik komende zomer wel werk van een tweede boek”

Het boek gaat over een universeel thema. “Mensen die het leven tegenkomen”, legt Dominique uit. “Iedereen kan zich in het verhaal herkennen. Mensen die Reflets Turquoises al gelezen hebben, zeggen dat het vlot en toegankelijk is geschreven en dat de dialogen goed zitten. Dat geeft me veel voldoening.”

Droom werd realiteit

Dominique is erg blij met het resultaat. “Veel mensen dromen ervan om ooit een eigen boek te kunnen publiceren, ik heb die wens realiteit gemaakt. En dat het ook daadwerkelijk uitgegeven is, maakt het gewoon nog beter.”

Volgens Dominique kan Reflets Turquoises ook perfect gebruikt worden tijdens de lessen Frans in het secundair onderwijs. “Indien er voldoende interesse is, wil ik een pedagogische brochure schrijven.”

Het boek is momenteel online te verkrijgen via de website van de Franse uitgeverij Edilivre, maar is ook terug te vinden op webwinkels als Amazon en bol.com. “Ook in de stedelijke bibliotheek van Izegem is al een exemplaar te ontlenen en de komende weken zal ik mijn boek ook bij de bibs van de ons omliggende steden en gemeenten aanbieden. Ik ga ook nog de boer op naar de betere boekhandel.”

Ondertussen heeft Dominique de smaak voor het schrijven flink te pakken. “Maar ik wil ruim de tijd nemen om aan een mogelijk vervolg te werken”, zegt ze. “Daarvoor moet mijn hoofd helemaal leeg zijn. Misschien zet ik me tijdens de komende zomervakantie wel weer aan de schrijftafel? Ik wil in elk geval de mensen de schoonheid van het Frans opnieuw laten ontdekken.”

Reflets Turquoises kost 14,50 euro en telt 163 pagina’s. Info: www.edilivre.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier