Documentaire over Kortrijkse Ciné Palace

De film Jacques van Palace werd voorgesteld door director Gino Van Hecke, zaakvoerders Philippe en Jacques Mulleman en filmmaker Johan Vandewoestijne. © JVGK
Redactie KW

Samen met zijn broer Philippe schreef Jacques Mulleman een groot stuk Kortrijkse filmgeschiedenis als zaakvoerder van Ciné Palace. Dit vond de Kortrijkse filmmaker Johan Vandewoestijne meer dan genoeg om er een documentaire over te maken.

De zaak was al in 1922 bekend als Dancing Palace van vader Médard Mulleman. Toen na de oorlog het dansvertier wegviel, schakelden de zonen over op filmvertoningen. “Op kerstdag 1950 begon het bestaan als Ciné Palace met Tea for two, een film met Doris Day”, weet Jacques. Door een beperkte capaciteit aan zitplaatsen en de opkomst van de grote cinema’s deemsterde het succes echter weg. “We zijn na eerst B-films te hebben gedraaid in 1968 overgeschakeld op erotische films, de eerste in heel Zuid-West-Vlaanderen.”

Creatief met de wet

Volgens de wet mochten echter geen geslachtsdelen herkenbaar zijn en werden de films gecensureerd met hier en daar een zwart bolletje op vitale delen. Maar Jacques vond snel een middel. “Ik knipte de films zelf bij tot ze conform waren met de Belgische wetgeving. Na de controle verwijderde ik beeld per beeld die stippen met aceton en wattenstaafjes. Nu moet je weten dat er 24 beelden per seconde waren”, lacht hij.

Toen het opnieuw minder goed ging met deze industrie, schakelden de heren over op een dancing: met name Baboon. Na 9 maand ging de zaak echter failliet. In 2006 werd de toen al lang leegstaande zaak gekocht door het stedelijk ontwikkelingsbedrijf SOK.

(PVH – foto JVGK)

Lees meer in Kortrijks Handelsblad van 5 augustus

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier