Dirk Pauwels maakt zondagavond zijn debuut in Eigen Kweek

Dirk Pauwels naast Sien Eggers. © VRT
Redactie KW

De 66-jarige Dirk Pauwels uit Avekapelle is op zondag 28 februari te zien in de tweede aflevering van Eigen Kweek.

Dirk Pauwels gaat momenteel als gepensioneerde door het leven. Destijds was hij aan de slag bij de dienst voor alimentatievorderingen DAVO, maar van een toneelverleden is helemaal geen sprake. “Wel was ik in de jaren zeventig al eens te gast bij de Kink Kank Hoorn uit De Panne, waar ik bij een decorwissel tussen twee bedrijven als kreupele straatmuzikant optrad”, vertelt de rustige en imposante Dirk. “Daar houdt het ook op. Nooit voordien heb ik toneel gespeeld.”

Over de manier waarop hij in de rol van Norbert Nollet is gerold, weet Dirk een prachtig verhaal te vertellen. “Mijn oudste kleindochter Myrtl had zich ingeschreven op een site voor figuranten“, stelt hij. “Ze vroeg me om ons samen in te schrijven, zodat we ooit samen een figurantenrolletje zouden kunnen spelen in een tv-programma of film.”

Casting

“De tijd verstreek en ik was dat al lang vergeten, tot ik op een lentemorgen telefoon kreeg en een onbekende me vroeg of ik Eigen Kweek kende en geïnteresseerd was in een artistieke bijrol (waarbij hij ook een tekst voor zijn rekening moest nemen, red.) Ik dacht dat een van mijn vrienden mij ‘erop wilde zetten’ en zei dat hij alles maar via mail naar mij moest doorsturen omdat ik geen tijd had“, grinnikt Dirk. “Tot mijn grote verbazing ontving ik nog dezelfde namiddag een mail waarin ik gevraagd werd naar de casting in Zaventem te komen bij het productiehuis Eyeworks. We waren wel met een tiental kandidaten die zich voor de rol moesten aanbieden”, vervolgt hij. “Ik had wat ik wilde zeggen toch uit het hoofd geleerd omdat ik dacht dat ik de enige kandidaat zou zijn. Toen de casting achter de rug was, zei de man die de opname maakte meteen dat als het aan hem lag, ik de rol zou krijgen. Maar misschien zei hij dat wel tegen iedereen.

Ook in derde seizoen

Enkele dagen later kreeg Dirk echter effectief het bericht dat hij aangenomen was voor de rol van Norbert Nollet. “Ik moest mijn broek- en schoenmaat, de omtrek van mijn hals en nog meer van die dingen opgeven en me vrijhouden op een welbepaalde datum”, aldus de filmdebutant. “De eerste kennismaking met de ploeg vond plaats in Zaventem, waar alle andere acteurs aanwezig waren voor de tekstlezing.”

Daarna vonden de opnames plaats in het OCMW van Wijtschate, samen met Sien Eggers (boerin Ria), Maaike Cafmeyer (politieagente Chantal), Sebastien De Waele (zoon Steven) en Liesa Naert (Griet, de kapster). Dirk geeft tussendoor mee dat hij volgende jaar tijdens het derde seizoen van Eigen Kweek ook weer te zien zal zijn op het scherm. “Het was voor mij een totaal nieuwe en toffe ervaring. Ik was een bleu tussen al die bekende acteurs. En dat allemaal door mijn kleindochter.”

(RLV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier