dEUS en Roisin Murphy op Heartbeats, festival pal op de grens met Frankrijk

Redactie KW

De eerste editie van het tweedaagse muziekfestival Heartbeats zorgt voor een Europese primeur door het terrein op te bouwen pal op de landsgrens van Frankrijk en België.

Heartbeats – Eurometropolis Music Festival, een initiatief van het Forum van het Maatschappelijk Middenveld van de Eurometropool Rijsel-Doornik-Kortrijk, werd vrijdag voorgesteld in het Franse Rijsel. De organisatie mikt op 5 en 6 juni meteen op een opkomst van ruim 10.000 bezoekers.

Toen Philippe Vlerick, CEO van de textielmultinational UCO, in september 2013 voorzitter werd van het Forum was het zijn droom om een verbindend, feestelijk evenement op poten te zetten. Al snel werd gedacht aan een muzikaal festival, ‘omdat niets zo universeel is als muziek’, met als één prioriteit: de ontmoeting, in een feestelijk kader, tussen Fransen, Walen en Vlamingen. Dat is ook het hoofddoel van de Eurometropool: de regio verbinden op politiek, economisch en cultureel vlak.

Ingangen vanuit beide landen

Het festival krijgt door zijn locatie een sterk symbolische waarde. Het grootste deel wordt opgebouwd op het Franse grondgebied van Halluin, maar een deel komt ook in Menen te liggen. Er zijn zelfs ingangen voorzien vanuit beide landen. “Heartbeats is meteen veel meer dan een festival. Het is een mooie manier om elkaar te leren kennen op vlak van logistiek, communicatie, mobilisatie van vrijwilligers en uitwisseling van competenties. We leren nog beter samenwerken op politiek en economisch vlak”, vertelt Stef Vande Meulebroucke, directeur-generaal van de Eurometropool.

Voor de programmatie sloegen vier cultuurhuizen, drie Franse en één Belgische, namelijk De Kreun, de handen in elkaar en zorgden voor een mix van lokale en internationale groepen en gevestigde waarden aangevuld met te ontdekken bands. Onder meer dEUS, Roisin Murphy, Caribou, José Gonzalez en Anna Calvi sieren de affiche. Er is een capaciteit voor 15.000 festivalgangers, maar er wordt gemikt op 10.000. Eurometropolers krijgen korting op hun ticket.

(BELGA)

>> Voor info kan iedereen terecht op www.heartbeatsfestival.eu.