‘Den Grooten Oorlog tussen de patatten’ nu ook op CD

Jos Remaut

Het duo Lien en Bart heeft een nieuwe cd uit : ‘Den Grooten Oorlog tussen de patatten’ bevat opnames uit het gelijknamige programma waarmee het dit jaar Vlaanderen rond trok, dit uiteraard in het kader van de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog.

Bart Vanpeteghem groeide op in Oostnieuwkerke, waar hij als kind al geboeid geraakte door de verhalen over De Groote Oorlog van zijn grootouders en van de meesters in de lagere school. Dat bleef allemaal in zijn hoofd hangen, en als jongere maakte hij er al tekstjes en eenvoudige liedjes over.

Muziek was toen nog niet zo aan hem besteed eigenlijk, maar daar kwam verandering in toen hij op het folkfestival in Deerlijk de liefde van zijn leven leerde kennen : Lien Kooijman is de dochter van de Antwerpse volkszanger Ed Kooyman en professioneel muzikante, die regelmatig rondtoerde met de folkgroep Kandoris.

Het paar nam eerder al een cd op, en er waren ook nog enkele soloprojecten. Toen de provincie West-Vlaanderen haar oproep lanceerde voor projecten rond het herdenkingsprogramma GoneWest, haakte Bart hier onmiddellijk op in : ‘Den Grooten oorlog tussen de patatten’ was geboren.

Uiting van hoop

De theatervoorstelling bulkt van het eigen werk en enkele bekende pareltjes, in verschillende dialecten : Bart komt uit de Westhoek, Lien uit het Antwerpse en ze wonen nu in Avelgem.

“Deze cd biedt een uniek portret van de Eerste Wereldoorlog en zijn gevolgen en is uitgebracht op vraag van het publiek bij onze vele concerten en voorstellingen”, zegt Bart. “Maar hij is ook een uiting van hoop, en een aantal vredesliederen vervolmaken het geheel. Dit programma maakt verhalen los bij mensen, voedt herinneringen, is herkenbaar en brengt het goede in de mensen naar boven…”

www.lienenbart.net

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier