Definitivos pakt na 32 jaar uit met nieuwe plaat

De Definitivos, met van links naar rechts Lucien Callewaert, Frank 'Frans' Holvoet, Rik Masselis en Dee Decandt, zijn samen 235 jaar oud. © GF
Redactie KW

De Kortrijkse punkrockband Definitivos stelt op 31 oktober in Den Trap zijn nieuwste single ‘2017’ voor. Dat is opmerkelijk, want de mannen hadden al 32 jaar geen nieuw werk meer gelanceerd. “‘2017’ is een oproep voor meer engagement. Waar zijn de jongeren aan de barricades?”

Definitivos is wellicht de oudste punkrock- en newwaveband van Kortrijk. De groep werd opgericht in 1979 en speelde enkele jaren de pannen van het dak in kleine kroegen en grote clubs. Ze verkochten zelfs merchandising, maar nieuw werk bleef uit. Tot nu. Liefst 32 jaar nadat ze voor de laatste keer de deur van de bekende Brusselse IPC-studio’s achter zich hebben dichtgetrokken, komt Definitivos nog eens met een nieuw nummer: ‘2017’.

“De song gaat dus over 2017, een erg vreemd jaar met bijzonder veel ellende en kommer en kwel. Bij ons veroorzaakt dat maagzuur, woede en strijdbaarheid. Er zijn enkele dingen die op onze lever liggen en die er dringend uit moesten“, zegt Frank ‘Frans’ Holvoet, zanger en basgitarist bij Definitivos.

Geen klaagzang

Het nummer is volgens Frank geen klaagzang, wel een oproep naar meer strijdbaarheid, vooral bij jongeren. “Waar is het engagement van de hedendaagse jeugd gebleven? Als er betoogd moet worden, zien we hen niet. Alleen mijn generatie staat nog op de barricade, terwijl de jongeren er zeker ook baat bij hebben om op te komen voor hun toekomst.”

“Kan het ons iets schelen dat mensen de clip niet goed vinden? Nee”

De mannen van de Definitivos waren er vroeger wel altijd bij als er betoogd moest worden. “We waren en zijn nog altijd de stem van de tegencultuur. Bij de raketbetoging begin jaren 80 speelden we bijvoorbeeld een set. En dat was geen kleine betoging hé, er was 100.000 man.”

Er is ook een clip opgenomen van ‘2017’. Hij is gisterenavond via het Facebookkanaal ‘Definitivos Official’ gelanceerd. “Wij zijn nog van de generatie ‘als we een clip willen maken, dan doet we dat gewoon zelf’. Zal het minder professioneel zijn? Wellicht wel. Kan het ons iets schelen dat sommigen de clip niet goed vinden? Nee”, lacht Frank. Hij verwacht ook niet dat ‘2017’ een monsterhit zal worden. “Het is wel een leuk nummertje, en vooral, we hebben eens kunnen zeggen wat er allemaal op onze lever ligt. Voor ons is dat het belangrijkste. Wat anderen daar dan van vinden, dat is hun zaak.”

https://www.youtube.com/watch?v=x5KYoWI35nk

Rock-‘n-roll

De band, van wie de leden nu samen 235 jaar oud zijn, haalt na al die jaren nog graag anekdotes op. “In de jaren 80 speelden we op grote podia zoals in de Melkweg in Amsterdam. Dat was uniek. Het was toen helemaal de ‘mode’ nog niet dat een Belgische band naar het buitenland ging om op te treden.”

De band heeft ook heel wat zotte stunts uitgehaald. “AC/DC en U2 hebben vroeger een optreden gegeven van op een vrachtwagen die door de stad reed. Wij wilden dat ook eens doen en maakten de klanten van Den Bras en onze fans warm dat we iets speciaals van plan waren. Meer uitleg gaven we niet, we nodigden hen uit om te komen kijken.”

“Jongeren hebben er zeker baat bij om op te komen voor hun toekomst”

“Toen we met de vrachtwagen van aan het station tot aan Den Bras reden, zagen we een massa volk staan. Ik gok toch op 800 man. Het was fenomenaal. Zulke zotte dingen hebben we altijd graag gedaan. En nu nog. We hebben wel al jaren geen plaat meer uitgebracht, we zijn wel blijven optreden. Tijdens Sinksen17 voor een vol Schouwburgplein. Dat was ook de max.”

Volgens Frank beleefden de bandleden van de Definitivos in hun toptijd ook wel het echte rock-‘n-rollbestaan “Met alles erop en eraan”, lacht hij. “Wie onze legendarische frontman Lucien kent, zal daar niet verbaasd door zijn. Die rock-‘n-roll heeft ons ook wel afgeremd. We hadden een demo klaar van een lp, maar dan is de situatie volledig uit de hand beginnen te lopen. Hebben we spijt? Ik denk het niet.”

De Kreun

In april volgend jaar verschijnt er ook een vinylplaat van de Definitivos. “Daar zijn we heel trots op. Er zal verzameld werk op staan, ook onze nieuwe ‘2017’. We zijn toch voor een stukje Kortrijks erfgoed. Het zou fijn zijn mochten we binnenkort nog eens in De Kreun kunnen spelen. Of mocht KV Kortrijk ons lied eens afspelen in het stadion. Het WK-lied dat we destijds gemaakt hebben voor de Rode Duivels, hebben we daarna omgevormd voor KV Kortrijk. Ik heb al meermaals contact genomen, maar het blijft stil aan de overkant. Dat vind ik jammer. We zijn al tientallen jaren abonnee van KV Kortrijk.”

Het eerste optreden met de lancering van ‘2017’ vindt plaats op 31 oktober in Den Trap. “Dat is het rock-‘n-rollhoofdkwartier van Kortrijk. Er is geen betere plaats om nog eens stevig uit ons dak te gaan.”

(Nikita Vindevogel)