De zomer van Ricky Bay kan alvast niet meer stuk

Redactie KW

Met zijn allereerste single ‘Mijn zomer kan niet stuk’ bestormt Ricky Bay de Vlaamse hitparades. Hij staat op nummer 1 in de Vlaamse Tipparade en komt nieuw binnen in de Vlaamse Top 50 op plaats 36.

Ricky Bay is de artiestennaam van Eric Ameye (46), magazijnier en begeleider in de Kringloopwinkel in Kortrijk. Afkomstig uit Oostende woont hij, samen met Sofie Algoet en hun vier kinderen Jayden, Yentl, Hayley en Jestyn, al vier jaar in Menen. “Mijn gezin komt op de eerste plaats, maar muziek is mijn tweede leven“, vertelt hij. “Als zesjarige ging ik al met mijn vader mee. Behalve dj was hij ook radiopresentator bij onder andere Radio Mi Amigo en Radio Noordzee. Vervolgens begon hij een zangcarrière als Pat Morino.”

Ook zus Michelle staat als zangeres graag op het podium. “Jarenlang zorgde ik voor de technische ondersteuning van hun optredens en was ik zelf ook dj. Zes jaar geleden stond ik ineens zelf achter de micro. Mijn repertoire bestond aanvankelijk uit Engelstalige nummers, stilaan heb ik daar Nederlandstalige songs aan toegevoegd. Soms staan we samen op het podium en we smeden plannen voor een familie-optreden”, weet de Meense zanger.

Sixties-stijl

Ricky is de eerste in zijn zingende familie die een single uitbrengt. Alles raakte in een stroomversnelling toen hij in februari deelnam aan een zangwedstrijd in Blankenberge. “Blijkbaar was ik er met de juiste song op het juiste moment op de juiste plaats. Toen jurylid Jos Van Meer me Travellin’ Man van Willy Nelson hoorde zingen, stelde hij me voor om een Nederlandstalige tekst te schrijven voor dat nummer. Dat resulteerde in Mijn zomer kan niet stuk.”

Filip Bauters schreef de muziekarrangementen voor het nummer en speelde de muziek in. “Ik stond erop dat de authentieke sixties-stijl van het nummer behouden bleef en dat is perfect gelukt, waardoor de single opvalt tussen andere producties. Het nummer is beschikbaar als download en streaming via internetportals als iTunes, Spotify en Deezer, maar komt ook op cd-single uit”, aldus Ricky.

Benefiet voor zus

Intussen schreef Jos Van Meer ook al twee andere nummers voor Ricky Bay en die zullen komende winter en in het voorjaar uitgebracht worden. “Ik heb enorm veel aan Jos te danken. Hij heeft deuren voor mij geopend en me een duw in de juiste richting gegeven. Hij gelooft in mij en ik wil hem niet teleurstellen. Ik luister naar zijn goede raad, tenslotte heeft hij 50 jaar ervaring in de showbizz.”

“Ik heb wel niet meteen plannen voor een fullcd. Ik zing nog altijd voor mijn plezier en wil dat mijn fans ook plezier beleven aan mijn optredens. Voor en na mijn optredens zit ik gewoon tussen de mensen in de zaal.”

Dit jaar heeft Ricky nog 32 optredens op de agenda staan. Een daarvan wordt een benefiet in oktober voor zus Michelle. “Ze heeft altijd benefietoptredens voor anderen gedaan. Nu strijdt ze zelf tegen kanker en daarom wil ik graag, samen met andere artiesten, nu ook iets doen voor haar”, besluit Ricky. (Carlos Berghman)

Ricky Bay is te bereiken via eameye20@gmail.com of via 0497 04 05 81.