De West-Vlaamse roots van Eva De Roo: “Ik moét jullie dialect spreken, of mijn oma begrijpt me niet”

Eva De Roo: warme én Slimste Mens? (Foto VRT) © © VRT
Bert Vanden Berghe

Vanaf zondag 18 december kampeert Eva De Roo in de kou voor de Warmste Week van Studio Brussel. Wééral volop in de aandacht, terwijl ze nog maar net dagenlang bivakkeerde bij De Slimste Mens. En kijk: éigenlijk is dat een halve West-Vlaamse, hoera!

Eva De Roo scheert dezer dagen hoge toppen in De Slimste Mens ter Wereld en duikt vanaf zondag in de iglo van StuBru voor De Warmste Week. Weinig mensen weten echter dat de Antwerpse een voorliefde heeft voor West-Vlamingen. De reden hoeven we niet ver te zoeken. “De hele kant van mijn moeder is van West-Vlaanderen afkomstig”, glimlacht Eva. “Mijn moeder zelf is van Roeselare, maar we hebben familie in Rumbeke, Ardooie en zelfs Oostende. Rond haar dertigste is mijn moeder naar Antwerpen verhuisd. Op vandaag is dat West-Vlaams nog duidelijk hoorbaar, als de ulle op de kookpot moet of als ze het over stuuten heeft. (lacht)”

“Dialect klinkt zo heerlijk sappig”

Zelf waagt ze er zich niet vaak aan, omdat het haar soms lacherige blikken oplevert. “Maar bij mijn oma moet ik dat wel doen, of ze begrijpt me niet”, lacht Eva.”Los van familiefeesten kom ik niet zo vaak meer in West-Vlaanderen. Ik heb geen auto en vaak is het een hele onderneming, maar op Nieuwjaarsdag langsgaan bij mijn oma, dat wil ik niet missen. Het is overigens wellicht geen toeval dat ik veel West-Vlaamse vrienden heb. Er moet toch íéts in dat bloed zitten.”

Net als andere jaren zullen ook opnieuw enkele enthousiaste West-Vlamingen aanschuiven om hun acties voor De Warmste Week uit de doeken te doen. “Ik probeer dan altijd wat West-Vlaams boven te halen, dat schept meteen een band”, vindt Eva. “Ik vind dat dialect ook zo heerlijk sappig. En West-Vlamingen zijn als geen ander ook pleziermakers.”

(BVB)