De Werf uit Brugge en Vrijstaat O. uit Oostende worden samen Kaap

Veerle Mans en Hendrik Tratsaert, respectievelijk zakelijk en artistiek leider van 'Kaap', op pad met de flyers met de nieuwe naam. © Proot
Stefan Vankerkhoven

Vanaf 1 januari werken kunstencentra De Werf en Vrijstaat O. samen, onder de nieuwe naam Kaap. Vandaag wordt de nieuwe naam gelanceerd, vrijwilligers hebben deze ochtend vroeg aan 2.500 deurklinken in Brugge en Oostende flyers bevestigd.

“Alle lokale cultuurhuizen en vele private woningen zagen donderdagochtend hun voordeur ge-kaap-t, over het hele land doken al stickers op”, vertelt communicatieverantwoordelijke Mieke Dumont. Kaap wordt het eerste regionale kunstencentrum van Vlaanderen, met één naam, twee steden, vier disciplines en evenveel toon- en werkplekken.

“Kaap wil kunstenaars te midden van die regio plaatsen en samen met hen de specifieke identiteit van Brugge en Oostende uitdragen. Kaap is een creatief kompas voor de regio, met grensoverschrijdende uitstraling. Vandaar de Engelstalige baseline bij de naam: creative compass”, aldus Mieke Dumont. Kaap moet een levend gebied worden, waar van alles beweegt : van Brugge tot Oostende, van podium naar jazz over literatuur tot beeldende kunst. Daarvoor krijgt Kaap vier vaste toon- en werkplekken : De Werf en Groenplaats Brugge, Vrijstaat O. op de zeedijk in Oostende. Nieuw in de artistieke werking is de unieke residentieplek voor beeldende kunstenaars, Freestate Raversyde, die in opbouw is.

Eén huiscollectief, zes focusartiesten

Kaap kiest in de podiumkunsten voor één huiscollectief, Lucinda Ra, en zes focusartiesten: Hans Beckers, Vera Tussing, Heike Langsdorf, Dolores Bouckaert, Silke Huysmans en Hannes Dereere, en Tuning People/Wannes Deneer. Jazz blijft een belangrijk onderdeel met 40 concerten per jaar en een jaarlijks groot internationaal jazzfestival – afwisselend in Oostende en Brugge. Er komen meerdere release-trajecten op het huislabel W.E.R.F.-records.

Er zal een doorgedreven samenwerking op punt gezet worden met schrijvers via originele salons, een nieuw boekenprogramma, een schrijversbal en het nieuwe internationale literatuurfestival Brutaal van 5 tot 13 mei 2017 in Brugge.

In het huwelijksbootje

De huwelijksplechtigheid tussen De Werf en Vrijstaat O. vindt plaats op vrijdag 16 december in het stadhuis van Oostende en zal ‘ingezegend’ worden door burgemeester Johan Vande Lanotte. Op zaterdag 17 december is er een groot huwelijksfeest in Brugge in het gezelschap van burgemeester Renaat Landuyt.

Info : www.kaap.be

(SVK – Foto FP)