De Spatjes spotten met verkiezingen

Groepsfoto "De Spatjes" met hun 86 ste productie "De Spatjes Onafankelik" van 5/2/2018 We herkennen zittend v.l.n.r. Ines Roosen, Ulrike Vierstraete, Martine Degraeve, Luc Vanoutryve, Yves Vandevelde. Staand v.l.n.r. Ann Declercq, Hilde Callewaert, Marc Vanoutryve, Jacques Desmet, Kris Vanoutryve en regisseur Wim Van Elslander. Ontbreken op de foto : Gilva Vercampt, Warre en Nelle Van Elslander, Bijoux en Diva. © LLV
Redactie KW

Een zucht van opluchting bij De Spatjes. De Kortrijkse toneelvereniging kreeg het goede nieuws dat ze ook de komende tien jaar in het parochiaal centrum Overleie kunnen blijven. Om dat te vieren, brengen ze veertien voorstellingen van ‘De Spatjes onafhankelik’ vol lachplezier in hun beroemde ‘partje’.

Na maanden onzekerheid rond wat er met het parochiaal centrum Sint-Elooi op Overleie zou gebeuren, kregen De Spatjes vorige maand te horen dat het gebouw verkocht is. “We beleefden allemaal veel slapeloze nachten“, vertelt voorzitter Hilde Callewaert. “We richtten zelfs een werkgroep op die op zoek ging naar een ander onderkomen. De Spatjes zijn onlosmakelijk verbonden met Overleie, we wilden hier koste wat kost blijven. Niet gemakkelijk, zeker niet met het hoge aantal voorstellingen.”

De nieuwe eigenaar van het gebouw bleek De Spatjes uiteindelijk wel gunstig gezind. “We kwam gelukkig overeen dat we ook de komende tien jaar hier kunnen blijven spelen“, glimlacht Hilde

‘Spatjes onafankelik’

Nu die zorgen achter de rug zijn, kunnen De Spatjes zich opnieuw concentreren op wat ze het liefst doen: toneel spelen en mensen aan het lachen brengen. “De jaarlijkse revue werd dit jaar geschreven door Luc Demiddelde”, zegt regisseur Wim Van Elslander. “Ons DNA zit volledig in dit stuk. De Spatjes zijn niet akkoord met de politieke situatie en hoe het er in de gemeenteraad aan toe gaat. Ze willen echt onafhankelijk worden. Zoals altijd is het stuk doorprikt met Kortrijkse actualiteit. Voor het tweede deel van de revue gaan ze zelfs letterlijk op verplaatsing.”

“Na één dag waren al meer dan 2.000 kaartjes de deur uit”

Beenhouwersknecht Bèrke – vertolkt door Yves Vandevelde – met het legendarische fietsje maakt opnieuw zijn opwachting, net als Jantje, agent Bernard, Valerie en ‘den dokteur’. Warre (11) en Nelle (9) Van Elslander zijn de jongste acteurs, Luc Vanoutryve – beter bekend als ‘Leire’ – is met zijn 80 jaar de oudste. De groep Dance Flavour verzorgt de danspasjes.

Boekingssysteem plat

Vorige week maandag was de eerste dag dat tickets konden besteld worden. “Het boekingssysteem was overbelast en lag een tijdje plat”, zegt Hilde. “Daarbij kwam dan ook nog een computerpanne bij stad Kortrijk op dezelfde dag. Gelukkig kwam alles goed en werden de eerste dag al meer dan 2.200 tickets besteld. In de eerste week kwamen daar ondertussen nog 1.000 reservaties bij. We hoorden dat er – ondanks de online verkoop – de eerste dag ook nog zestig man stond aan te schuiven om een ticket te bemachtigen”, zegt Hilde. Bepaalde voorstellingen zijn al voor 80 tot 90 procent volzet. “Er kunnen over alle voorstellingen ruim 4.300 mensen komen.”

Spatjesfeest

De revue ‘De Spatjes’ wordt al jaren gespeeld ten voordele van de zieken en hulpbehoevenden van Overleie die bezocht worden met een bloempje en een geschenkje. “Door het jaar heen staan we ook soms in voor een betaling van mensen van de parochie die een grote financiële nood hebben. Op zondagmiddag 8 april organiseren we een Spatjesfeest waar de zieken en hulpbehoevenden van de parochie gratis kunnen genieten van een beenhespmaaltijd. Eén mantelzorger kan mee aan 10 euro. We trekken het feest ook open voor iedereen met kaarten aan 15 euro. Daar is de maaltijd, een drankje en animatie inbegrepen.

(Els Deleu)

Inschrijven kan na de voorstellingen en via www.despatjes.be. Op deze website vind je ook de link naar de reservatiepagina. Reserveren kan verder via 056 23 98 55 of aan de loketten van Uit in Kortrijk.

(EDB – foto LLV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier