De Nacht van de Steenuil eind maart in Lendelede

Redactie KW

Zaterdag 25 maart kunnen de Lendeledenaren tijdens de ‘Nacht van de Steenuil’ kennismaken met de kleinste voorkomende uilensoort in Vlaanderen. Plaats van afspraak is IJshoeve Ten Hoochstede in de Veldbosstraat 10.

“De ‘Nacht van de Steenuil is een initiatief van Natuurpunt De Vlasbek, Stadslandschap Leie en Schelde, de Steenuilengroep Zuid-West-Vlaanderen en de gemeente Lendelede”, zegt Elvire Vanysacker van de Milieudienst. “Een unieke kans om kennis te maken met deze prachtige vogel.”

Inventarisatie

“Binnen Natuurpunt De Vlasbek hebben we de Steenuilengroep Zuid-West-Vlaanderen”, aldus Dirk Verhaeghe en Johan Staelens van De Vlasbek. “Vijf jaar terug deden we een inventarisatie van de steenuilen in Lendelede. De gemeente is een ideale biotoop voor die kleinste uilensoort, omdat er naast de dorpskern een half open landschap is met veel weilanden, knotwilgen en oude schuurtjes. Met een geluidsbandje speelden we op verschillende plaatsen het geluid van steenuilen af. Die roepen ‘kuup’ of ‘kjéw-kjéw-kjéw’!”

“Als er een steenuil zat, antwoordde hij meestal, vooral uit vrees dat zijn gebied door een ander mannetje zou ingenomen worden. Op een 20-tal locaties troffen we steenuilen aan. In totaal zouden er in Lendelede een 25-tal koppels steenuilen zijn. In maart doen we nu opnieuw een inventarisatie.”

De Steenuilenwerkgroep plaatste ook nestkasten. “In oude schuurtjes, in knotwilgen…. Een 17-tal in totaal. De plaatsen waar die nestkasten hangen, houden we geheim. Ze staan bovendien meestal op privégrond waar men toch niet kan gaan kijken zonder toelating van de bewoners van dat erf.”

Natuurpunt doet allerlei acties rond het behoud van steenuilen in Vlaanderen. “Omdat geschikte broedplaatsen en nestgelegenheden verdwijnen. Ook de toename van verkeer en het gebruik van pesticiden bedreigen deze diersoort.”

Unieke vogelsoort

Zaterdag 25 maart heeft de ‘Nacht van de Steenuil’ plaats in de IJshoeve Ten Hoochstede van Wim Rammant en Conny Vandenhende in de Veldbosstraat 10.

“Geïnteresseerden worden er verwacht om 18.30 uur. Daar zal een infopaneel met alle info en bijzonderheden over de steenuil onthuld worden. Met een beetje geluk kunnen we een gerevalideerde steenuil in de vrije natuur loslaten.”

“Om 19 uur is er een eerste powerpoint-presentatie door onze Steenuilenwerkgroep waar je kennis zal maken met deze unieke vogelsoort.”

“Omstreeks 20 uur, als het donker is, maken we onder begeleiding van experts een korte wandeling van ongeveer 2 kilometer op zoek naar een steenuil. En hopelijk laat er een steenuil van zich horen of toont hij zich van zijn beste kant. Al is die moeilijk te zien in het donker.”

“Wie meewandelt doet best stapschoenen of laarzen aan en neemt een zaklamp mee. We sluiten het infogedeelte af met een tweede powerpoint-presentatie over de steenuil in Lendelede.”

(IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier