De Kortrijkse magie van Maze Runner: The Scorch Trials

Aan special effects geen gebrek in 'Maze Runner: The Scorch Trials' © 20th Century Fox
Lieven Mathys
Lieven Mathys Community KW

Kinepolis Kortrijk pakte dinsdagavond uit met de Europese lancering van “Maze Runner: The Scorch Trials” in Barco Escape. Met deze hi-tech worden “de beste adrenaline momenten getransformeerd van een enkel scherm naar een ultrabreed, volledig immersieve ervaring die de hele bioscoopzaal tot leven brengt”. KW.be was erbij…

“Oh de max, het is op groot scherm,” jubelt de tiener achter mij in Kinepolis Kortrijk als de gordijntjes aan de zijkant van bioscoopzaal 6 de twee grote zijschermen bloot geven. Showtime!

De tiener die ik meebracht voor deze testvisie van de ultieme “immersieve -je zit middenin de film- bioscoopervaring” is ook wel een beetje zenuwachtig. De verwachtingen zijn hooggespannen want de drie schermen samen zien er indrukwekkend uit.

Komt daarbij dat we nogal genoten hadden van “The Maze Runner” en dus wel benieuwd waren naar de velen vragen waar hoofdpersonage Thomas en zijn kompanen ons mee opzadelden. En dan nog in Barco Escape. Twee vliegen in één klap. De avond kan niet meer stuk.

Ondersteboven van Barco Escape? Op enkele pijnlijke details na...
Ondersteboven van Barco Escape? Op enkele pijnlijke details na…© 20th Century Fox

21 minuten ‘immersieve’ bioscoopervaring

Barco Escape debuteerde vorig jaar bij ‘The Maze Runner” door een kleine tien minuten op het drieluik te projecteren. De kritieken waren lovend. Nu gaat de Kortrijkse innovatie nog een stapje verder: 21 van de 131 minuten krijgen een opwaardering naar Barco Escape.

En daar begint het schoentje al te knellen. Een bioscoopzaal hoort donker te zijn en gedurende de 110 minuten dat de zijschermen maagdelijk wit blijven, werken ze eigenlijk storend. Als twee witte grote flappen hangen ze er wat troosteloos bij. Onopvallend zou je denken, ware het niet dat het licht er op weerkaatst en de aandacht wegtrekt van waar de actieprent zich écht afspeelt, op het middenscherm.

Kortrijkse magie in “Maze Runner: The Scorch Trials”: techniek zal de fantasie nooit kunnen overtreffen

Waar zijn de benen van Thomas?

Als Barco Escape zijn kunstjes over de hele breedte mag uitrollen, is het echter feest: de panorama’s zijn adembenemend. De verwoeste stad, de woestijn,… De ervaring is fantastisch. Eens je in de Barco Escape opgeslorpt bent, maak je abstractie van die drie schermen.

Tot een personage gaat bewegen naar de rand van het scherm. Bij een normale bioscoopervaring verdwijnt die van het (midden)scherm en dat vind je intussen wel normaal. Maar als het personage plots verdwijnt àchter een zijscherm, dan ben je toch wel compleet uit de “immersieve bioscoopervaring” gerukt.

Als de benen van hoofdpersonage Thomas ergens in de woestijn verticaal afgesneden worden, dan ben je toch wel compleet uit de “immersieve bioscoopervaring” gerukt. Je gelooft je ogen niet! Magie! En is het niet daar om te doen in de bioscoop. Magische momenten creëren… #fail

En plots geloof je je ogen niet: de truc met de verdwenen benen... Magie!
En plots geloof je je ogen niet: de truc met de verdwenen benen… Magie!© mlt

Laat nog wat ruimte voor fantasie

Dus zelfs binnen die 21 minuten Barco Escape stapelden de pijnlijke momenten zich op. “Ik vond het storend,” zucht mijn tiener na afloop. Niet echt de reactie waar je op zit te wachten als je uitpakt met ‘grootse technologieën’. Waarom altijd proberen om die bioscoopervaring nog groter te maken? Techniek zal de fantasie nooit kunnen overtreffen… Al zeker niet die van een kind.

Of zoals Mr. Janson, één van de hoofdpersonages van “Maze Runner: The Scorch Trials” gespeeld door Aiden ‘Game of Thrones’ Gillan, het al aangaf in de film: Sorry for all the fuzz.

https://www.youtube.com/watch?v=c7_DS5u0_hY

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier