‘De Korte Twintigste Eeuw’ voorgesteld in Heuvelland

Redactie KW

Zaterdag werd in Heuvelland een nieuw boek voorgesteld : ‘De Korte Twintigste Eeuw: Sporen van drie oorlogen in het West-Vlaamse Heuvelland 1914-1991’.

Het boek is geschreven door historici Franky Bostyn, Tom Simoens en Frank Hosten in samenwerking met de gemeente Heuvelland en uitgeverij Lannoo. Tussen de vele herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog door legt dit boek verbanden naar de twee andere grote conflicten van de twintigste eeuw, waarbij de militaire evolutie uitgelegd wordt aan de hand van drie te bezoeken bunkersites. Voor de Eerste Wereldoorlog gaat het om de Duitse bunkers van Bayernwald in Wijtschate, voor de Tweede Wereldoorlog een bunker van de Franse Maginotlinie op de Zwarteberg en voor de Koude Oorlog de Belgische commandobunker onder de Kemmelberg.

Aan het boek worden ook een toeristisch arrangement en een educatief pakket gekoppeld. Op de voorstelling gaf em. prof. dr. Luc De Vos aan dat dit boek een uitnodiging is om net als in de ons omringende landen het vak krijgsgeschiedenis te integreren in de opleiding van leerkrachten geschiedenis.

Tijdens de voorstelling kaderde minister-president Geert Bourgeois de toenemende belangstelling en zorg voor militair erfgoed. “Andermaal wil ik benadrukken dat we met het klasseren van de 18 sites als werelderfgoed zeker de economische landbouwactiviteiten van de streek niet willen inperken. Maar we kijken ondertussen verder dan 2018 en willen ook dan deze streek het verhaal laten brengen van de oorlogsperiodes.”

(MDN, foto EFW)