‘De klas van Frieda’ : geklasseerd staat netjes

Redactie KW

Lichtgewichtige’ quizjes met bekend volk : het mag stilaan doorgaan voor een genre op zich, eentje dat vooral en in den treure op Eén wordt beoefend. Zo zijn er ‘De slimste mens ter wereld’ en ‘De pappenheimers’, en voor het tweede jaar op rij roert ook Frieda Van Wijck in deze pot. En wat erin zat, rook al zo aangebrand ! Ik ben al lang vergeten wie ‘De allerslimste mens ter wereld’ werd bevonden (*) en ‘De pappenheimers’ ? Tom Lenaerts heeft het geluk op zondag te staan (een mens kan toch moeilijk naar ‘De Pfaffs’ blíjven kijken).

‘De klas van Frieda’ dus, met onder de hoede van de juf twee keer twee BV’s die het klassikaal tegen elkaar opnemen. Begonnen werd er, natuurlijk, met een tiental minuutjes volstrekt onzinnige en ongeestige kletskoek, ter introductie van : over posters van paarden, de raketclub en een nogal fors uitgevallen anekdote over de stripact van een forse vrouw (de andere hoofdrolspeler in deze anekdote hield zijn Asbroeck gelukkig aan..).

En ik kan het verdrongen hebben, maar bij mij op school – een Klein Seminarie – werd er nooit gepraat over ‘schoonmoeders’, laat staan dat er tijdens een overhoring vragen werden over gesteld, zoals dat wél gebeurde in de eerste ronde ‘van Frieda’. En een spreekbeurt houden over Jerommeke en Mr. T had mij meteen een wederom forse nul opgeleverd ! En dat Leopold III – de groep, niet de koning der Belgen – ooit ter sprake zou komen in míjn examen muzikale opvoeding ? Dat had meneer Roose niet overleefd, zeker weten !

Al was er zo af en toe toch plaats voor een glimlach : hoe het duo Van Asbroeck-Otten compleet ten onder ging toen personages aan romans moesten worden gekoppeld (en Van In en Aspe, dat wisten ze dan nog dankzij de VTM-reeks, zo gaven ze ruiterlijk toe) en hoe Van Asbroeck – weer hij – een gradenbóóg stomweg verwarde met een geodriehóék.

Met het risico een C-attest te krijgen, weiger ik er voor de rest veel van te onthouden, behalve dan dat de Belgische vlag in den beginne blijkbaar horizontaal gestreept was. Maar een speelgoedgeweer als beloning voor de winnaar ? Als het ‘De kermis van Frieda’ was geweest misschien…

(*) ten behoeve van mijn nachtrust even opgezocht : Bert Kruismans haalde het van Stany Crets.