De Gevleugelde Stad zelfs in Ieperse gevangenis

Sonja Mazereel schildert op zaterdag en zondag. (Foto DS)
Redactie KW

Het startschot voor de vijftiende editie van De Gevleugelde Stad wordt vrijdagavond gegeven om en rond de Vestingen. Nieuw is dat er dit jaar voor het eerst een groep gaat optreden voor de gedetineerden van de gevangenis.

Organisator Jan Victoor is blij te kunnen melden dat er voorlopig nog geen wijzigingen zijn in aanbod of programmatie. Wel is er dit jaar een nieuwigheid voor een select publiek. “Voor het eerst treedt er ook een straattheaterartiest op voor de gedetineerden van de gevangenis. Die eer is weggelegd voor Djuggledy, de Duitse diaboloartiest uit Berlijn. Het voordeel van zijn act is dat iedereen ervan kan genieten ongeacht de taal die je spreekt.” Omdat de liefde van straattheaterpubliek ook voor een stuk door de maag gaat, is daar dit jaar extra aandacht aan besteed. “Er zijn drankstandjes op diverse plaatsen. Op de Esplanade wordt dit verzorgd door de schuttersgilde, in de Steinerschool staat de school hier zelf voor in en aan het Zaalhof is het kermiscomité hiervoor verantwoordelijk. Op de Esplanade zijn er ook eetstandjes. In de Heilige Familie, onze nieuwe locatie waar onder meer het Gekke Fietsen Museum neerstrijkt, zul je ook iets kunnen drinken en een braadworst eten. Dat is dankzij de brandweer.”

Rode of groene vlag

Als we de weersvoorspellingen mogen geloven, belooft het tijdens de Gevleugelde Stad relatief mooi lenteweer te worden. Dat stemt ook Jan Victoor lichtjes optimistisch. “Voor straattheater is dat niet onbelangrijk. We raden het publiek aan om niet te kijken naar de lucht of wolken, maar wel naar de vlaggen: groen is buiten, rood is binnen. We beslissen omstreeks 9.30 uur, want voor de artiesten is het ook van belang om te weten waar ze zullen optreden. Uiteraard moet ook de techniek kunnen volgen en dat is niet altijd in een mum van tijd opgesteld. Misschien nemen we voor de avondvoorstellingen een dubbele beslissing, want het kan dan voor sommige artiesten of disciplines al te koud zijn. Gelukkig zijn alle binnenplaatsen dicht gekozen bij de buitenlocaties. Dit zal gecommuniceerd worden aan de infostands en mondeling langs het parcours.”

“We raden het publiek aan om niet te kijken naar de lucht of wolken, maar wel naar de vlaggen”

Voor een vlot verkeer van het publiek rijden er ook vier treintjes tussen de locaties. “Dit wil zeggen dat er om het kwartier een treintje stopt op de Grote Markt, aan de Heilige Familie, aan Het Perron, op de Esplanade en aan het Zaalhof.” De Gevleugelde Stad is in 15 jaar tijd uitgegroeid tot een internationaal promotiefestival voor circus- en straattheater. Er komen heel veel disciplines aan bod, zelfs het maken van een krijttekening krijgt er een spreekwoordelijk podium.

Madonnari

Voor Sonja Mazereel uit Oostvleteren is de passie voor krijttekeningen en acrylverfschilderingen ontstaan in 2010. Bovendien is het echt thuiskomen, want ze volgde als een van de eerste sierkunsten (huidige beeldende kunsten, red.) aan de Heilige Familie, waar ze voor de Gevleugelde Stad haar creatief kunstwerk opnieuw kwijt kan. “Ik heb monumentale kunsten gestudeerd in Sint-Lucas in Gent en ook nog bouwkundig tekenen gedaan in Antwerpen. In 2010 maakte ik op uitnodiging van Artiestenmarkt De Panne een eerste krijttekening van de Mona Lisa en dat lukte wonderwel. Ondertussen heb ik ook al in Frankrijk en Nederland mooie replica’s van oude meesters op de straattegels tevoorschijn getoverd. Eigenlijk een beetje zoals de Italiaanse ‘madonnari’, die via straatschilderij tonen hoe mooi de schilderkunst wel is. Ik kom als een muzikant en het krijttekenen of acrylschilderen duurt 1 of 2 dagen. Dit ‘streetpainten’ haalt duizenden smartphones boven die het tijdelijke werk vereeuwigen, want het lokt heel veel publiek. Ik schilder op de speelplaats van de Heilige Familie.”

(DS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier