De bunkers van de Atlantikwall in de Oostendse Bib

De opening van de tentoonstelling ging gepaard met een lezing door Werner Brouwers historicus en Atlantikwall specialist (links) met fotografe Nadine Vlaminck en Oostends cultuurschepen Bart Plasschaert. © ML
Redactie KW

De Oostendse fotografe Nadine Vlaminck liet zich inspireren door de bunkers van de Atlantikwall langs onze kust en (even) over de grens voor haar fascinerende tentoonstelling over de donkere schoonheid van deze oorlogsarchitectuur.

Bunkers refereren niet alleen naar oorlog en agressie, maar zijn in hun bijna abstract gelijnde architectuur en hun betonnen casco ook architecturaal fotogeniek. Dat vindt niet alleen Stephan Vanfleteren die zowat de volledige meer dan 5000 km lange Atlantikwall afreisde en in beeld bracht. Amateurfotografe Nadien Vlaminck uit Oostende zocht het minder ver van huis, maar vond en fotografeerde bunkers van de Atlantikwall tussen het Franse Wissant en het Nederlandse Groede. “Als meisje van 8 was ik al gefascineerd door een grote bunker uit W.O.II in mijn straat en het mysterie dat die immense ‘abri’ achter haar stalen deur bewaarde. Later oefende ook het nog niet gerestaureerde Fort Napoleon in de Oostendse duinen dezelfde aantrekkingskracht op mij uit. Toen ik dus een paar jaar geleden wat meer vrije tijd kreeg om mijn hobby als fotografe te perfectioneren, moest ik niet lang naar een thema zoeken. Maar toen ik merkte dat de bunkers in Frankrijk bij mijn tweede bezoek opgeblazen waren, nam ik me voor die stoere constructies voor de toekomst vast te leggen.”

Het resultaat van haar passie is te zien in de Oostendse bibliotheek Kris Lambert. In ‘De bunkers van de Atlantikwall’ weet ze de esthetiek van die oorlogsconstructies in één beeld te vatten. Daar waar de strakheid van de bunkers sterk contrasteren met het golvend duinenlandschap en oneindige horizon. Soms ogen de wolkenformaties boven de nu verlaten bunkers dreigender dan de bouwsels zelf.

Alle foto’s kregen een begeleidende historische duiding van Frank Philippart en er is een bezoekersgidsje met beeld en tekst. De expo wordt gesubsidieerd door de Erfgoedcel Kusterfgoed en reist op verzoek ook rond, inclusief met spreker Werner Brouwers.

‘De bunkers van de Atlantikwall’ loopt nog tot 31 augustus e.k. in de Oostendse stadsbibliotheek Kris Lambert in de wellingtonstraat 17 Oostende. Gratis toegang.

(ML)

foto: De opening van de tentoonstelling ging gepaard met een lezing door Werner Brouwers historicus en Atlantikwall specialist (lnks) hier op de foto met fotografe Nadine Vlaminck en Oostends cultuurschepen Bart Plasschaert. (fotoML)