De Brugse Connectie viert 300ste verjaardag Academie van Brugge

Redactie KW

De Academie van Brugge bestaat driehonderd jaar en om dat te vieren, wordt op donderdag 19, vrijdag 20 en zaterdag 21 april het theaterfestival De Brugse Connectie op het getouw gezet.

Het festival is een organisatie van de afdeling Woordkust-Drama van de Academie Kunsthumaniora Brugge. Zij presenteren werk van jonge, pas afgestudeerde theatermakers die ooit ook deze opleiding volgden en dus een Brugse Connectie hebben met de Academie. Deze zogenaamde alumni studeerden net af aan KASK Gent, RITCS Brussel, Conservatorium Antwerpen, Luca Drama en de Utrechtse Kunsthogeschool.

Voor het theaterfestival De Brugse Connectie werkt de Academie samen met Kaap en De Belgiek, een oud lunapark dat werd omgebouwd tot feest- en cultuurzaal. Dit festivalcentrum, dat aan de Begijnenvest staat opgesteld, wordt het kloppende hart van het festival. Op zaterdag 21 april vindt er in De Belgiek een debat plaats met prominenten. Centraal staat de vraag: hoe kunnen we ervoor zorgen dat jonge theatermakers in een professioneel kader meer speelkansen krijgen? Jo Decoster, waarnemend directeur Kunsthumaniora Brugge, blikt vooruit.

“Twee decennia geleden kenden we de opbloei van de kunstencentra. In Brugge viel dit op bij De Werf, vandaag onderdeel van Kaap. Binnen die kunstencentra is er een herverdeling van de beschikbare financiële middelen gebeurd. Hierdoor gaat er minder aandacht naar experimenteel theater. Gevolg: pas afgestudeerden aan de hogeschool hebben nog maar weinig plekken waar ze hun eerste probeersels in een professionele context kunnen presenteren. Met heel veel bedelen en het aanspreken van connecties kunnen ze misschien op een podium in een cultureel centrum terecht, maar au fond beogen die een andere doelgroep. Op die manier belanden ze als jonge makers tussen wal en schip. Sommigen hebben het geluk in een groter gezelschap te belanden, maar ook daar is het werken van de ene opdracht naar de andere. Vaste contracten bestaan immers niet.”

Als school voelen wij ons een soort tanker met rondom ons tal van drijvende vlotten. Die geven we een forum binnen ‘De Brugse Connectie’, in de hoop dat ze later een breder kader vormen. Hiervoor zullen we volgende week samenzitten, nadat we het festival geëvalueerd hebben. Er is wel degelijk nood om scholieren die bij ons ooit op school hebben gezeten en heel vaak uit Brugge afkomstig zijn, te verzamelen binnen een passende en blijvende structuur.”

(SVV)

www.academiebrugge.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier