David Van Reybrouck wint zesde Cultuurprijs van de Provincie West-Vlaanderen

© BELGA
Redactie KW

De ‘Cultuurprijs van de Provincie West-Vlaanderen’ wordt verleend aan een persoon of organisatie die op uitzonderlijke wijze bijgedragen heeft tot de uitstraling en de verspreiding van cultuur, in de ruimste zin van het woord.

Aan de prijs is een bedrag van 12.500 euro verbonden.

De Provincie West-Vlaanderen kent deze prijs vijfjaarlijks toe. Eerder mochten fotograaf Stephan Vanfleteren, muziekpedagoog Patrick Peire, cineast Raoul Servais, stichting ‘Ons Erfdeel’ en professor Hendrik Brugmans de prijs in ontvangst nemen.

David Van Reybrouck is een van de meest toonaangevende en meest veelzijdige auteurs van zijn generatie. Hij schrijft zowel essays, proza, poëzie als theater. Hij debuteerde in 2001 met ‘De Plaag’, waarvoor hij de Prijs voor Letterkunde 2004 van de Provincie West-Vlaanderen verdiende. Internationaal brak hij door met zijn alomgeprezen ‘Congo. Een geschiedenis.’. Daarnaast is David Van Reybrouck de oprichter van het Brussels Dichterscollectief en voorzitter van de auteursvereniging PEN Vlaanderen. In 2011-2012 werd Van Reybrouck de bezieler van de G1000, het platform voor democratische innovatie dat meer burgerinspraak beoogt in de democratische besluitvorming.