Daria en Johan winnen de Izegemse Erfgoedprijs dankzij hun woonkamer

© (Foto Frank)
Redactie KW

Achter een gevel schuilt vaak iets wat je niet verwacht. Dat is een uitspraak die zeker opgaat voor het huis van Daria Vanlerberghe en Johan Vansteenkiste uit de Marktstraat. Het koppel verbouwde eigenhandig hun woonkamer en gaat nu met de Erfgoedprijs van stad Izegem lopen.

Daria Vanlerberghe en Johan Vansteenkiste wonen al een hele tijd in de Marktstraat. Zoon Kevin is intussen het huis uit, maar dochter Kelly woont nog steeds onder het ouderlijk dak. “Vroeger woonden we op de Bosmolens en daar amuseerden we ons eigenlijk wel” begint Johan. “Maar toen we negen jaar geleden hoorden dat deze woning te koop stond, besloten we toch eens te komen kijken, want je weet tenslotte maar nooit. De woning op zich was erg vervallen, maar na wat overwegen en nadenken, besloten we toch om de uitdaging aan te gaan. Het leek ons leuk om midden in de stad te wonen en ook het verbouwen schrikte ons zeker niet af.”

Het paar ging van start met de verbouwingswerken, maar ze wilden dat meteen grondig doen. “Onze woning werd ergens rond 1890 gebouwd en we wilden die oude elementen zo veel mogelijk in het huis laten. Het pand heeft zoveel karakter en het zou zonde zijn om dat niet in ere te herstellen.”

“Ik werkte uiteindelijk ongeveer een jaar in het huis voor we besloten om er onze intrek in te nemen”, weet Johan. “Het was toen echt wel nog kamperen eigenlijk. Intussen zijn we negen jaar verder en nog steeds aan het werk. De gelijkvloerse verdieping is zo goed als af, maar het huis heeft ook andere verdiepingen en daar steken we momenteel de handen uit de mouwen.”

Erkenning

Johan en Daria steken al hun vrije tijd in verbouwen. “We gaan allebei nog werken, maar als we in het weekend thuis zijn, dan verbouwen we. Johan is technisch adviseur bij de Izegemse huisvestingsdienst en ik werk als spoedverpleegkundige in de Sint-Jozefskliniek. Twee drukke en soms stresserende jobs, maar het verbouwen werkt voor ons wel ontspannend. We leveren absoluut geen half werk. Johan is een echte perfectionist en hij wil het tot in de puntjes verzorgd hebben”, lacht Daria.

De woonkamer van de woning valt nu in de prijzen. “Een tijdje geleden las ik over de Erfgoedprijs in Izine en besloot ik om onze woonkamer kandidaat te stellen. Er werd gevraagd welk erfgoed je in de stad zou willen behouden en ik vond dat onze woonkamer toch wel in aanmerking kwam. Via een online peiling kon iedereen zijn stem uitbrengen en we probeerden heel wat mensen warm te maken om voor onze woonkamer te stemmen. Uiteindelijk kwamen we als eerste uit de bus en daar zijn we trots op.”

“Het doet deugd om een beetje erkenning voor ons werk te krijgen. Al negen jaar lang gaan al onze vrije momenten naar onze woning en we leggen er onze ziel zoveel mogelijk in. Dan is het wel aangenaam om daar eens mee te kunnen uitpakken. Dat we nu de Erfgoedprijs winnen, dat is een mooie kroon op ons werk, we zijn heel tevreden.”

Ongeloof

Het koppel heeft de verbouwmicrobe helemaal te pakken, maar hun twee kinderen hebben die niet echt overgeërfd. “Kevin en Kelly hebben allebei ook regelmatig de handen uit de mouwen gestoken, maar het is toch minder hun ding hebben we de indruk”, knipogen Johan en Daria. “Intussen is Kevin het huis uit. Kelly vindt de tijd niet meer om te helpen, omdat ze het erg druk heeft met haar studies.”

Heel wat mensen begrepen niet dat Johan en Daria zich in zo’n groots verbouwavontuur stortten. “We hebben heel wat reacties gekregen toen we besloten om deze woning in de Marktstraat te kopen. De teneur was er vooral één van ongeloof. Vrienden en familieleden konden niet begrijpen dat we hier al dat werk in zouden steken terwijl we pas klaar waren met verbouwen op de Bosmolens. Nu bewijzen we met deze prijs dat we effectief de courage hadden om het wél te doen. We zijn blij met waar we op vandaag staan en verbazen daarmee velen.” (MV)

Programma Erfgoeddag op 22 april

Op zondag 22 april zet Izegem helemaal in op erfgoed. Onze stad neemt deel aan de Erfgoeddag en voor de gelegenheid gaan de deuren van het Izegemse stadsarchief open. “We hebben de voorbije jaren sterk geïnvesteerd in het Izegemse stadsarchief en dat willen we nu met veel plezier aan iedereen laten zien”, vertelt schepen van Archief Kurt Himpe (N-VA). “Het archief kan vrij bezocht worden tussen 10 en 18 uur.”

“Naast het archief, kan de Izegemnaar op Erfgoeddag ook een bezoekje brengen aan de voormalige bedrijfsgebouwen van Strobbe. Daar zal een tentoonstelling zijn. In Eperon d’Or zal dan weer een orginele en interactieve rondleiding voor en achter de schermen zijn. Het zal zeker de moeite lonen. Voor de rondleidingen moet je wel reserveren via www.eperondor.be.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier