Dansschool Dursin danst gezwind de lente in

© Foto Joannito Mahieu
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op paaszaterdag 31 maart viert het Kortrijkse Danscentrum Dursin traditiegetrouw de lente onder de noemer Spring Event. Een hele dag lang geven alle Dursin-dansers er het beste van zichzelf.

Al bijna 40 jaar viert Danscentrum Dursin de komst van de lente met een lentebal. Dit jaar zit Spring Event in een nieuw jasje. “We gaan in onze dansschool voor een vernieuwd lentebal voor jong en oud”, duidt Laurins Dursin. “Onze deuren gaan open om 14 uur voor een dansspektakel met optredens van onze getalenteerde dansers. Ook onze teams die jaar na jaar ons land vertegenwoordigen op de wereldkampioenschappen in het buitenland, tekenen present. Als kers op de taart is dit programma in de namiddag helemaal gratis.”

s’ Avonds volgt om 20 uur een wedstrijd. “Een teammatch met onze eigen cursisten. Daarna zijn er demonstraties en nog meer optredens van de beste Belgische en internationale dansers die deelnemen aan het WK.”

Kaarten voor de avond kosten 10 euro. Daarnaast zijn er ook nog workshops en is er een gezellige bar.

Schuchtere danspasjes

Danscentrum Dursin kent zijn oorsprong bij de toen vermaarde Kortrijkse dansschool Bolsius, die in het in 1973 voor bekeken hield. Jean-Marie Dursin en Marie-Christine Dejonghe leerden elkaar kennen bij Bolsius, waar zij hun schuchtere danspasjes uitvoerden. Al snel vormden zij een uimuntend danskoppel dat aantrad op nationale en internationale wedstrijden en er ook prijzen won. Zij wonnen twee jaar na elkaar de kampioenstitel. Jean-Marie en Marie-Christine trouwden in 1968.

In 1979 volgden ze cursussen en stages en werden beiden zelfstandige danslesgevers. Ze droomden toen al van een eigen danszaal. De familie Dursin organiseerde haar eerste Lentebal met dansdemonstraties op Paaszaterdag 18 april 1981 in zaal Cortina in Wevelgem met het toenmalig orkest The Tornados. Er waren toen ruim 400 aanwezigen. Hun eigen zaal aan de Sint-Denijsestraat 101 werd realiteit in september 1981. Toen kwamen er 200 dansliefhebbers over de vloer. Later werd de zaak in 1987 uitgebreid met een nieuwbouw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier