Dan toch geen restauratie voor Sint-Pietersbrugje in Moen?

De restauratie van het Sint-Pietersbrugje in Moen zal wellicht nog niet voor morgen zijn. © GJZ
Redactie KW

Kondigde Vlaams minister Ben Weyts eind 2015 nog aan dat het Sint-Pietersbrugje volledig zou gerestaureerd worden, dan blijkt men daar nu op terug te komen. De restauratie zou te veel geld kosten.

Een goede twee jaar terug kondigde Ben Weyts (N-VA) aan het Sint-Pietersbrugje in Moen te restaureren. Schepen van Erfgoed Johan Rollez, tevens partijgenoot van Weyts, zei toen tevreden te zijn met deze beslissing. “De huidige toestand van het Sint-Pietersbrugje is al een paar jaar een doorn in ons oog. Vlaanderen investeert nu om dit prachtig stukje erfgoed in ere te herstellen.”

Het Sint-Pietersbrugje in Moen is een ophaalbrug die dateert van het eind van de 19de eeuw. Het brugje met de kasseien op de bruggenhoofden en de houten geleiders en staanders, waaraan schepen werden vastgelegd, zijn sinds 2004 erkend en beschermd als monument. Het brugje verkeert echter al een paar jaar in zeer slechte staat. Om veiligheidsredenen is het stukje erfgoed al jaren afgesloten met hekkens.

Toen het Willemsfonds enkele jaren terug op zoek ging naar het mooiste plekje van Zwevegem, kwam het Sint-Pietersbrugje als winnaar uit de bus.

Verwaarlozing

Dat men het Sint-Pietersbrugje nu waarschijnlijk niet zal restaureren, kregen we eerder toevallig te horen. Het probleem van de verwaarlozing van het brugje werd onlangs aangekaart door Sabine Rommens, voorzitter van de heemkundige kring Mulnis, in een schrijven aan het college van burgemeester en schepenen. “Op dit moment ligt dit stukje erfgoed er verwaarloosd bij, terwijl het een extra aantrekkingspunt zou kunnen zijn voor de wandelaar of fietser die nog van het groene Moen wil genieten. Om deze toeristische aantrekkingspool niet verloren te laten gaan is een minimum aan onderhoud noodzakelijk”, staat er te lezen.

“Eén ondernemer tekende in op de aanbesteding” – Johan Rollez (N-VA), schepen van Cultuur

Voor Sabine heeft het brugje ook sentimentele waarde. “Op aandringen van mijn moeder, wijlen Antoinette Vandenbulcke die destijds voorzitter was van Mulnis, kregen we in 1976 van de toenmalige minister Rika De Backer de bevestiging dat het brugje zou bewaard blijven tijdens de kanaalwerken die toen bezig waren.”

Te duur

Cultuurschepen Johan Rollez bevestigt het schrijven van de heemkundige kring, maar voegt eraan toe dat dit een materie is voor de Vlaamse regering en dat men als gemeentebestuur niets kan ondernemen. Wel nam hij contact op met de bevoegde diensten en kreeg daar te horen dat de restauratie te veel geld zou kosten. “Er werd mij verteld dat er een aanbesteding is geweest, waar maar één ondernemer op intekende. De offerte komt een stuk hoger uit dan het bedrag dat voorzien was. Waarschijnlijk zal er dus ook geen restauratie gebeuren, maar een definitieve beslissing hebben we nog niet ontvangen.”

(Geert Vanhessche)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier