Dagboek van de finaledag van Mijn Pop-Uprestaurant

05/05/17 om 13:09 - Bijgewerkt om 13:08

Zinderend was de finale van Mijn Pop-uprestaurant allesbehalve maar het vierde seizoen werd vooral sportief en liefdevol afgesloten in Blankenberge.

Dagboek van de finaledag van Mijn Pop-Uprestaurant

Karel en Birger net nadat ze te horen kregen dat ze gewonnen hadden. © VTM

Maandagavond al draaiden de duo's voor het laatst een service voor het publiek. Naast hun vaste rustdag op dinsdag kregen ze een extraatje op woensdag naar aanleiding van de grote finaledag. Daarmee kreeg de productie de tijd om het Bevrijdingsplein helemaal in het gereedheid te brengen voor de live-uitzending. Het opgetrokken complex werd voorzien van drie extra containers zodat een televisiestudio gecreëerd werd en alles praktisch kon verlopen voor de technische crew.

Met de Water-Taxi

D-Day. Iets voor 15 uur worden de finalisten in kostuum en opgemaakt gespot aan één van de havenkades waar ze de zeilboot van Jos Aelbrechts opstappen. Daniela, Mitchell, Karel en Birger genieten van een laatste keer op zee van de skyline van Blankenberge. De Water-Taxi van Blankenbergenaar Michel Devos volgt voor de laatste vooropnames die in de grote finale gebruikt zullen worden. Terwijl wordt op het plein voor restaurants TJOP'S en Tabl'O een groot scherm opgetrokken voor de toeschouwers. Bij valavond verzamelen een kleine tweehonderd mensen op het plein, maar beelden tijdens de uitzending van het plein vooraan beperken zich amper tot een vijftal seconden. De finaleshow werd deels gevuld aan de hand van vooropnames rond een laatste bezoek van recensenten van GaultMilliau.

Foodtruck openen

Het tweede deel was wél live. Daar kregen de duo's binnenskamers in een studio met zicht op de haven hun rapport van het laatste recensentenbezoek: Tabl'O kreeg 13/20, TJOP'S kreeg 10/20 als cijfer. Het jurytrio topsommelier Sepideh Sedghatnia, Studio 100-baas Gert Verhulst en topchef Sergio Herman maakte ook hun voorkeur bekend. Enkel Verhulst durfde de barbecueboys tot winnaar te noemen. Het was de kijker die de stem kreeg en deze keer werd het geen malaise als vorig jaar. Geen limousines of helikopters als in de gloriejaren van het programma, maar een gouden enveloppe van de gerechtsdeurwaarder vertelde de kijker dat de West-Vlaamse vrienden van TJOP's het programma winnen en zo met 50.000 euro naar huis gaan. Dat krijgen ze bovenop de 7.000 euro die ze eerder wonnen bij de sterrenstrijd gedurende het programma. Wat de toekomst brengt voor Birger Allary uit Ruiselede en Karel Knockaert uit Zerkegem is geen geheim. "De bedoeling is dat we een foodtruck kopen en op evenementen gaan koken. Zo kregen we al aanbiedingen van Rock Werchter bijvoorbeeld. Na vandaag stopt het dus zeker niet", klinkt het.

De gastronomische keuken met een vleugje kunst van Daniela en Mitchell moest onderdoen voor de populariteit van de jongens. Al sinds de eerste aflevering kunnen de mannen op een achterban rekenen. "De reden? Vlamingen zijn zot van barbecue. We zijn toch allemaal bourgondiërs?"

Huwelijksaanzoeken

Weetje: voor het eerst sinds het bestaan van het programma won een restaurant dat zich vestigde in Antwerpen. Al heeft deze finale opnieuw een West-Vlaams randje. Met lege handen gaat het Limburgs koppel niet naar huis. Ook zij streken gedurende het programma 11.500 euro op dat zal dienen als startkapitaal voor een eigen restaurant. "We zijn nu al op zoek naar een geschikt pand. In het najaar hopen we te openen.", zegt het koppel. Al ging de aandacht vooral naar het huwelijksaanzoek van de jonge chef. Mitchell Merola uit Maasmechelen ging live op televisie in het bijzijn van zijn familie en vrienden op de knieën voor zijn Daniela Sparanero. Het avontuur en dit moment maakte hun avond al compleet. Al waren er ook huwelijksperikelen in het winnende kamp. Souschef Dennis vroeg zijn vriendin na de show ten huwelijk. VTM kondigde alvast een nieuw seizoen aan van het programma. Inschrijven kon al sinds de vroege avond. Vandaag wordt de containerbuilding in Blankenberge afgebroken.

(JW)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!