D’Ardennen grote slokop op Ensors in Kursaal van Oostende

© BELGA
Redactie KW

De Vlaamse filmprijzen Ensors zijn vrijdagavond uitgereikt in het Kursaal van Oostende. Tijdens een galashow werden de beeldjes in een twintigtal categorieën uitgereikt. D’Ardennen werd Beste Film en volgt daarmee ‘N: The Madness of Reason’ op, die het beeldje vorig jaar in ontvangst mocht nemen.

De Awardceremonie werd dit jaar gepresenteerd door Danira Boukhriss Terkesidis en Ward Verrijcken. Jan Hautekiet was voorzitter van de jury. Kevin Janssens mocht als Master van FFO16 het festival in goede banen leiden. Daar bovenop kreeg hij het beeldje voor Beste Acteur voor zijn rol in D’Ardennen.

“Master zijn voor het Filmfestival was een geweldige ervaring”, zegt Janssens. “Ik heb heel wat leuke mensen ontmoet, fijne gesprekken gehad, goede films gezien. Het was ook een heel fijne avond voor de hele ploeg van D’Ardennen uiteraard. De concurrentie was nochtans niet min, met Belgica en Black. De Ensor voor Beste Acteur is uiteraard mooi, maar Beste Film is toch de mooiste prijs. Het hele team heeft er hard aan gewerkt en dat beeldje slaat op elk van hen.”

Die film werd de grote winnaar van dit jaar. De debuutlangspeelfilm van regisseur Robin Pront verzilverde een nominatie in maar liefst zeven categorieën. Daar bovenop kreeg de film ook nog de Publieksprijs. Naast Beste Film en Acteur kreeg de crew de Ensors voor scenario, mannelijke bijrol, director of photography, kostuum en art directeur.

Black

Voor Robin Pront is het een heel mooie bekroning. “We hadden heel wat nominaties. Uiteraard hoop je dan op enkele prijzen, maar dit had ik zeker niet verwacht. Beste Film is de mooiste Ensor van de avond. Ik ben ook heel blij voor Kevin, dat hij Beste Acteur geworden is. Elke genomineerde stond terecht in de lijst.” Pront schrijft momenteel aan een nieuwe langspeelfilm.

Ook Black wist verschillende beeldjes te verzilveren. Adil El Arbi en Billal Fallah kroonden zich tot Beste Regisseur. Hun vrouwelijke hoofdrolspeelster Martha Canga Antonio werd verkozen tot Beste Actrice. “Black was een grote uitdaging voor mij, want ik had eigenlijk nog nooit echt geacteerd”, zegt de gelukkige winnares na afloop. “Ik had niet verwacht dat ik zou winnen. We gaan straks nog vieren met mijn mama, vrienden en de cast van Black natuurlijk.” Ook in de categorie montage toonde Black zich de sterkste.

Daarnaast vielen Problemski Hotel, Galloping Mind en Belgica ook in de prijzen. Eerder vrijdag had minister van Cultuur Sven Gatz de Vlaamse Cultuurprijs Film al uitgereikt. Die ging naar Emmy Oost, die onder meer Problemski Hotel regisseerde.

Morgen zaterdag is het Filmfestival 2016 aan zijn laatste dag toe.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier