Cultuurkapel De Schaduw in Ardooie gaat vreemd

Wouter Deprez. © GF
Bert Vanden Berghe

Het zijn drukke tijden voor Jonah Muylle en co van Cultuurkapel De Schaduw. Komend weekend palmen ze de Roeselaarse batjes in, om de week nadien de nieuwe show van Wouter Deprez te verwelkomen.

Het gaat goed met De Schaduw. Vorige week werden de gloednieuwe toiletten afgewerkt in de Cultuurkapel en komende zaterdag en zondag pakt coördinator Jonah uit met Place Plastiek op de Roeselaarse Batjes.

Vismarkt

“We palmen de Vismarkt in aan de Wallenstraat. Een heel gezellig pleintje, dat we nóg sfeervoller gaan inkleden”, klinkt het enthousiast. “We voorzien een bar en heel wat kinderanimatie, een mobiele zeefdruk om zelf je t-shirt te drukken, een ballenbad maar dan met knuffels, gekke kapsels én live muziek. De toegang is gratis en je kan er zaterdag en zondag telkens terecht vanaf 10 uur.”

Het is niet toevallig dat Jonah de oversteek maakt naar Roeselare. “De laatste tijd hebben ze veel gelijkaardige initiatieven waarmee ze uitpakken en het moet gezegd dat er een hele goeie vibe heerst op dat vlak.”

Het cultuurseizoen sluit Jonah begin juli af met een try-out van de nieuwste show van Wouter Deprez. “Hij was al eerder hier te gast en ze zochten nog een plek om een try-out te houden vóór de Gentse Feesten, dus belden ze mij zelf op.” De voorstelling Bloemen bijen en borstbollen is een muzikale voorleesvoorstelling op donderdag 7 juli waarbij Wouter samenwerkt met Ruben Focketyn, de jongste zoon van Frank Focketyn.

Drie dagen later, op zondag 10 juli, organiseert De Schaduw een tweede editie van Waterkant. “Een gezellige picknick aan de vijver vlakbij de Cultuurkapel”, legt Jonah uit. “De vorige keer mochten we dankzij het goede weer bijna honderd kinderen verwelkomen. Er is ook een foodtruck en een gintonicbar voorzien, net als doorlopend kinderanimatie en live optredens.”

Tijdens de zomer ligt de programmatie stil, maar dat geldt niet voor Jonah en co. “Integendeel, er staan een veertigtal repetities op til voor Norway Today, een intrigerend stuk met Mieke Wylin en Baptiste Cobbe in de hoofdrollen. Zij vertolken een koppel dat elkaar online leert kennen en besluit om samen uit het leven te stappen in Noorwegen. Het is gebaseerd op een bestaande tekst, maar met onze eigen accenten te leggen, catalogeren we het als een eigen productie. Norway Today speelt van eind september tot de eerste week van oktober.”

De Schaduw zoekt het ook steeds meer buitenshuis. Op woensdag 31 augustus brengen ze de kindernamiddag Sprookjesbos in De Nieuwe Barriere in de Zilverbergsstraat in Roeselare. “En op 11 november pakken we uit met In volle zee, een nieuwe productie die zo groot en technisch is, dat we uitwijken naar ‘t Hofland.” In volle zee is een nieuw stuk van Het Eenzame Westen. Tom Ternest, die samen met Matthias Sercu in een vorig stuk speelde, voorziet de regie. Sercu doet dan weer de coaching. Ook de actrices zijn niet min: Ilse De Koe kennen we van Bevergem, Liesa Naert is ook al geen onbekende en Lien De Graeve is ook al een West-Vlaamse klepper.

“Op zaterdag 8 oktober komt Wim Helsen langs met zijn nieuwste show. De ticketverkoop daarvoor ging razendsnel. In amper drie dagen was alles uitverkocht. Een week later komt Freddy De Vadder twee keer langs met Freddy on ice. Later die maand brengt De Schaduw nog jazz met Jasper Huysentruyt Trio en kleinkunst met Lieven Tavernier. “Kwestie van een zo breed mogelijke doelgroep aan te spreken.”

Gili in oktober

Eind oktober staat Gili op de planken. Naast Wim Helsen en Wouter Deprez nog een persoonlijke held van Jonah. “Ik kijk ook erg uit naar Zie mij Gaan, op 2 november. Dat stuk wordt gespeeld door een 87-jarige die naar eigen zeggen niet bang is voor de dood en daar een ludiek betoog over houdt.

Later dit jaar pakt Jonah nog uit met Henk Ryckaert en een nieuwe editie van het succesvolle Moortdinee. “Deze zomer werken we nog verder aan die programmatie. Er kunnen dus nog namen opduiken” geeft Jonah nog mee.

(BVB)

Alle info en tickets vind je op www.deschaduw.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier