Cultuurcentrum De Schakel spiegelt zich voor uitbreiding aan De Kleine Post in Oostende

Esther Maas met op de achtergrond de huidige bibliotheek, die het cultuurcentrum de komende jaren zou willen inpalmen. © GDV
Tom Van Houtte

Dinsdagavond werd de programmatie voor het nieuwe seizoen gepresenteerd. Er komen bekende namen als K’S Choice en Hooverphonic naar De Schakel, maar ook jonge artiesten en talent van eigen bodem. Op een tweede zaal voor optredens is het nog altijd wachten.

Er is inmiddels wel een architect aangesteld die met vertegenwoordigers van het cultuurcentrum en de dienst Gebouwen van de stad, die eigenaar is van de panden, op verkenning is geweest doorheen de provincie. “We hebben ook Gentse cultuurcentra bezocht, maar hét voorbeeld van waar we naartoe willen is De Kleine Post in Oostende, waar het oude postgebouw tot een smaakvolle cultuurtempel werd gerenoveerd”, vertelt directeur Esther Maas.

Nog geen concrete timing

Lang zag het ernaar uit dat in Waregem de huidige bibliotheek zou worden omgeturnd tot een extra vleugel voor De Schakel, maar het idee om op die locatie een extra onderkomen voor het cultuurcentrum te bouwen wint almaar meer terrein. Het voorontwerp en vooral het geschatte prijskaartje van beide opties zal uitsluitsel moeten brengen. “Ik hoop over een jaar een plan op dit bureau te kunnen ontvouwen, al is het moeilijk om een timing op de hele vooruitgang van het project te kleven”, zegt Esther Maas.

‘Blackbox’

Een ‘blackbox’, een zaal die een stuk kleiner is dan de schouwburg en optredens in een intiemere sfeer toelaat, staat helemaal bovenaan het verlanglijstje van Esther Maas. “We mikken op tweehonderd zitplaatsen in een uitschuifbare tribune. Dan kan je staande concerten brengen, net zo goed als klassiek theater. De afstand tot het podium zal dus veel minder groot zijn dan in de grote zaal en de voorste publieksrijen bevinden zich op hetzelfde niveau als het podium, waar je niet constant omhoog hoeft te kijken. Meer en meer gezelschappen stemmen hun producties op zo’n setting af”, aldus Esther, die nóg een belangrijk voordeel ziet aan de realisatie van een blackbox. “Ik ben er zeker van dat ze ook amateurgezelschappen en het verenigingsleven zal aanspreken. Probeer maar eens een zaal met 488 zitjes uit te verkopen. Op die manier zou ook de druk op de schouwburg verlichten. We hebben nauwelijks data vrij.” De directrice ijvert ook voor een cultuurcafé dat eveneens buiten de uren van de voorstellingen open is en voor extra bureauruimte.

75 voorstellingen

De Schakel pakt komend seizoen uit met 75 voorstellingen, die niet allemaal in het cultuurcentrum zelf te zien zijn. Zo schittert Walter Baele, komiek met Waregemse roots, op donderdag 1 en vrijdag 2 september 2 dagen lang in OC ‘t Klokhuis ter gelegenheid van Beveren Kermis. De Schakel verkoopt jaarlijks 2.000 abonnementen en 20.000 losse tickets.

(TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier