Cultureel Brugge maakt zich op voor achtste Commeere Comedy Cup in Stadshallen

Redactie KW

Zaterdag kan je vanaf 20 uur in de Stadshallen in Brugge terecht voor de achtste editie van de Commeere Comedy Cup.

Vorig jaar, halverwege maart, zakte nog meer dan driehonderd man af naar de Stadshallen van het Belfort om er de Commeere Comedy Cup bij te wonen. Nu zetten de broers Ruben en Piet De Ville hun initiatief een maand later op. “De Stadshallen vallen niet zo gemakkelijk te verwarmen en aangezien we met een avondevenement zitten, hebben we ervoor geopteerd om voor de tweede helft van april te kiezen. Dan vallen we buiten de paasvakantie en zijn we er bijna zeker van dat de toeschouwers in elk geval geen koude lijden”, motiveert Ruben De Ville.

Twintig kandidaten

Ze zouden zich moeten kunnen verwarmen aan de acht stand-upcomedians die de gebroeders geselecteerd hebben op basis van optredens die ze zagen en beeld- en geluidsfragmenten die hun toegestuurd werden. “Vorig jaar meldde een recordaantal van 26 comedians zich aan. Deze keer hadden we de keuze uit 20 geïnteresseerden”, verduidelijkt De Ville. “Bij de acht geselecteerden zitten er twee die eerder al aan onze wedstrijd deelnamen. Vorig jaar wist het publiek het materiaal van de Limburger Yannick Noben wel te smaken, grappen waarvoor hij zich liet inspireren door zijn job als beroepsmilitair. Arthur Vienne was er twee jaar geleden ook al bij en toch is deze Bruggeling amper negentien.”

Publieksopwarmer van VIER en andere deelnemers

Migrantenhumor mag je verwachten van Mohsin Abbas, een Pakistaanse Oostendenaar die in de streektaal van de Stad aan Zee zijn afkomst weet re relativeren. “Vroeger had mijn vader een nachtwinkel. Nu niet meer. Hij baat nu een dagwinkel uit.” En meer van dit soort jokes. Tom Cools is een Kempenzoon die voor een publiek heeft leren praten door als publieksopwarmer voor VIER te fungeren. Uit Antwerpen komt Kevin Van den Eynde, een schooldirecteur die vooral verhalend voor de dag komt. Voor het eerst neemt ook een ruime delegatie vrouwelijke stand-uppers deel. “Louter toeval. Er is in elk geval geen positieve discriminatie in het spel”, oordeelt Ruben De Ville.

De Gentse Charlotte Vandegehuchte is een new kid on the block die volgens hem best wel grofgebekt is. “Haar grappen zijn seksueel geladen, maar ook origineel.” Lisa D’hondt flirt met de kaap van de veertig en draait als lerares uit Nazareth al een tijdje mee in het mannenbastion dat het Vlaamse stand-upcomedy-circuit toch blijft. Verwacht je aan een mand relationele moppen. Isabel Nolte heeft veruit de meeste kilometers op de teller. Ze is van Duitse komaf, maar is ondertussen helemaal geïntegreerd in de Nederlandse maatschappij. Ze prijst zichzelf niet enkel aan als kleinkunstenares en cabaretière, maar ook als… singer-songwriter.

Act van negen minuten

Elke kandidaat krijgt negen minuten om het waar te maken. Het geheel wordt aan elkaar gepraat door Kevin ‘De Mugge van Brugge’ Rombaux, de master of ceremony van de avond. In de vijfkoppige jury zit naast enkele afgevaardigden van sponsors ook de Brugse stand-upcomedian en cartoonist Bart Vantieghem. Juryvoorzitster is de Vlaamse actrice Tania Van der Sanden, wijd en zijd bekend dankzij haar verschijning in onder meer de legendarische ‘Man Bijt Hond’-rubriek ‘Vaneigens’, ‘In De Gloria’, ‘Het Eiland’ en een reeks films.

Kamagurka als speciale gast

Terwijl de jury zich terugtrekt om te beraadslagen wie het verdient om de achtste Commeere Comedy Cup te winnen, mag het publiek zich vermeien in een optreden van Kamagurka. Als godfather zal hij wellicht fragmenten brengen uit zijn lopende zaalshow ‘Vliegangst op de pechstrook’. “Wij zijn hem gaan scouten toen hij onlangs in de Snuffel optrad en dit bleek een voltreffer”, taxeert Ruben De Ville. “Zijn mimiek, zijn grappen, zijn oneliners, zijn improvisatietalent, zijn interactie met het publiek: top.”

De juryprijs is ook deze keer een geldbedrag van 200 euro. Wie de meeste stemmen achter zich krijgt bij het uitbrengen van de publieksprijs, gaat naar huis met bakken Brugse Zot. Het aantal wordt bepaald door zijn of haar lengte.

(svv)

>> Tickets voor de achtste editie van de Commeere Comedy Cup kosten 10 euro.