Crowdfunding om overleden Abel (‘Allez Allez Zimbabwe’) te repatriëren naar thuisland

BELGAMAGS Allez Allez Zimbabwe: Brighton Kasecha, Roger De Vlaeminck, Jackson ViJarona, Abel Muchenje, Mqobizitha Tshabalala en Gordon Martin.
Redactie KW

De overleden Abel Muchenje, een ex-deelnemer van het tv-programma “Allez Allez Zimbabwe” wordt naar zijn thuisland gerepatrieerd. Vrienden en sympathisanten slaagden er in om de nodige 7.700 euro bij elkaar te sprokkelen.

Het leek lang een onmogelijke opdracht om Abel Muchenje (33) uit Origem (Wielsbeke) naar zijn thuisland Zimbabwe over te brengen. Om hem over te brengen en hem daar te begraven moest 7.700 euro opgehoest worden. Een bedrag dat zijn familie niet bij mekaar kon krijgen.

Crowdfunding door collega-wielrenners

Er werd een crowdfunding op poten gezet om de ex-deelnemer van het televisieprogramma ‘Allez Allez Zimbabwe’ toch te kunnen repatriëren. Het waren twee van zijn voormalige collega-wielrenners die het initiatief op poten zetten. Dat leek echter niet onmiddellijk van de grond te komen. Na enkele dagen stonden er amper enkele honderden euro’s op de rekening.

Dankzij heel wat giften van vrienden en sympathisanten is de kaap gisteren toch gerond. Zowat een derde van het bedrag kwam van mensen uit Zimbabwe zelf. De rest werd in ons land opgehaald. Begrafenisondernemer Messiaen kreeg dan ook de bevestiging dat de nodige fondsen voorhanden zijn en alles in gereedheid gebracht mag worden voor een repatriëring. “Ze hebben inderdaad genoeg opgehaald”, zegt Céderic Messiaen. “En ondertussen kreeg ik ook de bevestiging dat de repatriëring kan doorgaan. Zijn familie in Zaventem moet enkel nog een document ondertekenen. Wellicht zal de repatriëring zelf dan volgende week lukken.”

Vermoedelijk overleden na epilepsie-aanval

Abel werd amper 33 jaar en stierf wellicht aan de gevolgen van een epilepsie-aanval. De jongeman werd in 2004 heel populair in Vlaanderen door zijn deelname aan het programma ‘Allez Allez Zimbabwe’. Dat ging over vijf Zimbabwaanse jongens die door Roger De Vlaeminck van de straat geplukt werden in hun thuisland om hen hier klaar te stomen als veldrijder.

Een profcarrière zat er voor geen enkele jongeman in, maar sommige bleven wel in België plakken. Abel ging in Ooigem wonen en werkte er als magazijnier. Hij trouwde in 2009 met een Vlaams meisje, maar dat huwelijk was geen lang leven beschoren. Vorig jaar zou hij in zijn thuisland opnieuw in het huwelijksbootje gestapt zijn. Omdat hij hier geen familie had, wilde zijn familie hem graag dicht bij hen in Zimbabwe begraven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier