Concertgebouw Brugge kreeg 20% meer bezoekers over de vloer

© BENNY PROOT
Stefan Vankerkhoven

In het seizoen 18-18 plaatst het Concertgebouw de kosmos centraal. Deze Brugse cultuurtempel zoekt naar de verbindingen tussen muziek, dans en wetenschap. Het Concertgebouw heeft overigens een succesvol eerste jaar als Vlaamse kunstinstelling achter de rug, met een stijging van 20% in de publieksopkomst. 165.000 dans- en muziekliefhebbers kwamen in 2017 over de vloer.

Sedert 2017 is het Concertgebouw erkend als Vlaamse Kunstinstelling. Dat betekent een fikse stijging van de werkingssubsidies. “Vlaanderen kent ons 3,3 miljoen euro toe, Brugge geeft 0,4 miljoen euro. Maar wij slagen erin om naast elke euro toelage meer dan 1 euro eigen inkomsten in te brengen”, zegt algemeen directeur Katrien Van Eeckhoutte.

Katrien Van Eeckhoutte is vooral blij dat meer dan 16.000 concertgangers jonger dan 26 jaar waren, want klassieke muziek wordt doorgaans geassocieerd met een ouder publiek. Volgend seizoen wil het Concertgebouw nog meer de kaart van kinderen en families trekken met een Atelier Matiné.

Drie figuren zullen tijdens 18-19 een ‘kosmische’ stempel zetten op de programmering : Thomas Hertog, kosmoloog aan de KULeuven en vriend van de onlangs overleden Stephen Hawking, wordt seizoensdenker. De Brugse Annelies Van Parys, een van de belangrijkste componisten van hedendaags klassiek, wordt seizoenscomponist. Haar spectralisme is geïnspireerd door de fysische eigenschappen van klank. Dries Segers, een fotograaf zonder toestel die filmrolletjes bewerkt, wordt seizoensfotograaf.

Het kosmische thema wordt onder meer uitgewerkt in het 36 uren durend festival SLOW, waarin traagheid en minimalisme centraal staan.

De ticket- en abonnementenverkoop start op 22 mei online. Info : www.concertgebouw.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier