Componist en dirigent Dirk Brossé ontvangt André Demedtsprijs

"Dirk Brossé ontving de tweejaarlijkse erkenning als bekroning voor zijn jarenlange culturele verdienste als veelzijdig componist, docent, dirigent en inspirator", duidde Bart Flamée als voorzitter van de werkgroep André Demedtsprijs. © TV
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Donderdag reikten de Marnixringen Kortrijk Broel en Kleikop voor de 44ste keer de André Demedtsprijs uit. Deze gaat dit jaar naar componist en dirigent Dirk Brossé. “Muziek raakt mij. Deze fantastische prijs nog veel meer”, reageert hij.

Deze prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een persoon of vereniging omwille van zijn verdienste voor Vlaanderen, in de voetsporen van André Demedts. “Hij was een belangrijk Vlaams schrijver-dichter en cultuurpromotor en inspirator voor flink wat Vlaams-Nederlandse literatuurorganisaties”, duidt Bart Flamée als voorzitter van de werkgroep André Demedtsprijs. “Dirk Brossé kreeg de prijs als een bekroning voor zijn jarenlange culturele verdienste als veelzijdig componist, docent, dirigent en inspirator. Hij is zowel nationaal als internationaal een ambassadeur voor Vlaanderen.”

Dirk Brossé (57) dirigeerde de belangrijkste Belgische orkesten, waaronder Brussels Philharmonic, de Filharmonie, het orkest van de Vlaamse Opera en het Nationaal Orkest van België. Wereldwijd dirigeert hij talrijke toporkesten. Momenteel is hij Music Director van ‘The Chamber Orchestra of Philadelphia’, muziek directeur van het Filmfestival Gent, en Music Director en principal conductor van de ‘Star Wars in Concert World tour’.

Daens

Tijdens deze uitreiking werd de laudatio gedaan door cineast Stijn baron Coninx. Brossé schreef voor Coninx de filmmuziek van onder meer Koko Flanel, Licht en Daens. De cineast vatte het oeuvre en de persoonlijkheid van Dirk Brossé samen in enkele kernwoorden. “Muziek, passie, liefde, humor, echt, loyaal, fantasie, luisteren, kijken en delen. Hij is ook een artistieke duizendpoot. Ik denk dat zijn cv niet meerbij te houden is”, aldus de cineast.

Dirk Brossé kreeg de prijs uit handen van Philippe Dejaegher en Tony Huysentruyt, voorzitters Marnixring Kortrijk Broel & Kleikop. “Muziek raakt mij. De fantastisch prijs nog veel meer”, zei hij. Sopraan Emma Posman en pianiste Nathalie Matthys zorgden voor de muzikale intermezzi met werk van Brossé. Onder meer Nini’s theme uit Daens paseerde de revue.

https://www.youtube.com/watch?v=B6d_2HAmQWI