Claudio Dell’Anno wil centen voor noeste arbeid in ‘Mijn Restaurant’, Medialaan in het verweer

© BELGA
Redactie KW

Medialaan, de holding boven VTM, is het voorwerp van een gerechtelijk onderzoek dat een grote impact kan hebben op het wereldje van de reality-tv-programma’s.

Aanleiding is een klacht van Claudio Dell’Anno, ex-winnaar van ‘Mijn Restaurant’, net vijf jaar geleden nu (zie ook onze retro-fotospecial).

Het strafonderzoek in Kortrijk naar Medialaan moet uitmaken of Claudio Dell’Anno feitelijk in loonverband werkte toen hij in 2009 meedeed aan het reality-tv-programma “Mijn Restaurant”.

Gefunctioneerd ‘onder gezag’?

Deelnemers aan zulke programma’s moeten een strikt contract ondertekenen dat hen verplicht in een strak keurslijf te lopen. Zelf hebben ze in regel volgens hun contract alleen recht op een lage forfaitaire vergoeding, terwijl ze soms zware prestaties met veel overuren moeten leveren. Als de deelnemers ‘onder gezag’ functioneren, hebben ze echter wettelijk recht op loon. En daarop zijn ook socialezekerheidsbijdragen verschuldigd, vakantiegeld en vergoeding voor overuren. Inbreuken daarop vormen een misdrijf.

“Medialaan weigerde een minnelijke schikking”, zegt Claudio. “Op aanraden van mijn vrienden én andere ex-deelnemers van Mijn Restaurant heb ik inderdaad een klacht ingediend.”

Klacht wegens laster en eerroof

Medialaan gaat nu op zijn beurt zelf ook een klacht indienen wegens laster. “Het winnende duo van Mijn Restaurant! 2009 Gaëlle Six en Claudio Del’Anno gingen in het verleden al in proces tegen VTM maar verloren de zaak”, klinkt het in een officiële mededeling. “Aanleiding voor die eerdere procedure tegen VTM was het faillissement van hun restaurant en de claim van de curator tegen Claudio en Gaëlle. De curator had namelijk vastgesteld dat ze excessieve kosten hadden gemaakt door onder andere maandenlang in een duur hotel te verblijven, boetes niet te betalen en met dure leasingwagens rond te rijden en dit op kosten van hun restaurant. Om aan die vordering van de curator te ontsnappen, beweerde het winnende duo, drie jaar na de deelname aan Mijn Restaurant!, plots dat ‘ze werknemer waren tijdens het programma’. De rechtbank wees die stelling toen al af en meende dat zij zich niet konden verschuilen achter een beweerde arbeidsovereenkomst.”

Er werd geen beroep ingesteld en maanden werd niets meer vernomen, vervolgt Medialaan. “Vreemd is dan ook dat Claudio enkele dagen geleden, meer dan vijf jaar na zijn deelname aan het programma, plots meer dan 150.000 euro eiste van Medialaan, onder andere als morele schadevergoeding. Als Medialaan hier niet op zou ingaan binnen de 5 dagen, zou hij een strafklacht met burgerlijke partijstelling indienen. Medialaan liet zich echter niet afdreigen, met de strafklacht tot gevolg.”

“Goede naam wordt besmeurd”

Ben Appel, directeur Legal Affairs reageert ook nog: “We zullen volledig meewerken aan het onderzoek, zoals we ook vorige keer gedaan hebben, en hebben alle vertrouwen in het oordeel van de gerechtelijke instanties. Maar dat onze goede naam van ons bedrijf keer op keer besmeurd wordt, moet nu eindigen. Daarom dienen we een klacht wegens lasterlijke aangifte in.”

(Belga/FJA)