Claude Delatter van The Crowd: “Zenuwen? Alleen in Heule”

Claude Delatter aan het werk bij The Crowd. (GF)
Redactie KW

Na de bekendmaking van het 54ste Tineke van Heule is er een optreden van The Crowd, met zanger Claude Delatter in de rangen. “Na 25 jaar op het podium heb ik amper nog last van de zenuwen, maar in ‘mijn’ Heule kriebelt het toch altijd een beetje.”

Claude Delatter (50) is een bekend figuur in Heule. Hij beleefde er zijn jeugd, was destijds vrijwilliger tijdens de Tinekesfeesten en is de trotse vader van liefst twee eredames: zijn dochters Silke en Babs. Samen met zijn vrouw Mia Mandeville runt hij sinds enkele maanden café Den Buro op Heuleplaats. Claude zingt ook al sinds 1993 bij The Crowd, een coverband die jaar na jaar het hele land om doorkruist om het publiek te trakteren op pompende ambiance.

Op zondag 10 september houdt het vijftal halt in Heule. “Het is niet de eerste keer“, bekent Claude. “We hebben jaren geleden – toen de kroegentocht nog plaatsvond op maandagavond – ook al opgetreden op de Tinekesfeesten. In 2015 waren we ook te gast tijdens Eule Conzee. Kort daarna kregen we de vraag om op de Tinekesfeesten te spelen. Spijtig genoeg hadden we die avond al een optreden gepland, maar dit jaar hebben we onze agenda vrijgehouden.”

Perfectionist

Voor Claude blijft het speciaal om in zijn thuisgemeente te mogen spelen. “Ik heb na 25 jaar al lang geen zenuwen meer om op te treden, zelfs niet wanneer we voor 6.000 man op de Gentse Feesten spelen. Maar als ik in Heule op het podium moet komen, kriebelt het toch een beetje. Velen weten wel dat ik een band speel, maar daar stopt het ook. Straks mag ik eens tonen wat we met The Crowd in onze mars hebben. Dat is spannend, want ik ben een enorme perfectionist. Het moet goed zijn.”

Na de zomer duikt The Crowd de studio in om nieuwe nummers in te oefenen én te brainstormen over het 1.000ste optreden dat er in 2018 aankomt. “We zullen het tweemaal geven, in Geraardsbergen én in Heule. Het wordt speciaal, meer kan ik nog niet verklappen. Hou alvast 14 augustus vrij in de agenda.”

Samen met Lady Linn

De Tinekesfeesten worden voor Claude ook een blij weerzien met Lien Degreef, beter bekend als Lady Linn. Zij speelt op zaterdagavond met haar Magnificent Seven op Heuleplaats. “Lien deed bij The Crowd haar eerste podiumervaring op. Na vier jaar kreeg ze de kans om een solocarrière uit te bouwen. Haar vertrek was een groot verlies, maar ik geef haar geen ongelijk. Ze is een fantastische zangeres. Ze heeft trouwens beloofd om na haar optreden nog iets komt drinken bij ons in Den Buro.”

Lady Linn is niet het enige bandlid dat de groep verliet voor een professionele solocarrière. “Er zit een beetje van The Crowd in onder meer Yevgueni en Hooverphonic“, zegt Claude. “Dat is het beste bewijs dat wij – hoewel we amateurs zijn – toch een zeker niveau halen.”

The Crowd speelt op zondagavond om 22.30 uur op Heuleplaats

.