Cinema Canvas geeft aftrap in vzw Bolwerk

Vzw Bolwerk speelde woensdagavond gastheer voor de eerste film van Cinema Canvas. © KDS
Redactie KW

Een zomer lang trakteert Canvas op film in openlucht. Maar liefst zes avonden ontvangt gastheer Michaël Pas driehonderd filmliefhebbers op de creatieve werkplek van Bolwerk in de Spinnerijstraat. Woensdag gingen ze van start met de lievelingsfilm van regisseur Jan Eelen, One Flew Over the Cuckoo’s Nest.

De tickets voor de openluchtvoorstellingen vlogen razendsnel de deur uit. Canvas koos voor A.A.P., de creatieve werkplek van Bolwerk als eerste locatie voor twee maal drie avonden live televisie. Als opwarmertje nemen acteur Michaël Pas en zijn gasten een half uur de tijd om de film van de dag te bespreken.

Cinema Bolwerk

De site van Bolwerk is dezer dagen aardig gevuld met zetels, stoelen, foodtrucks, bars, camera’s en een volledige televisiestudio in openlucht. Driehonderd mensen per avond bemachtigden een kaartje. Fie Velghe en Céline Lagae uit Kortrijk en Sydney David uit Kuurne zitten gezellig in de zetels op de eerste rij. “We waren nochtans niet van de eersten maar deze plekjes waren nog vrij“, vertelt het drietal. “We zijn vaste bezoekers van Bolwerk”, zegt Céline. “Toen ik hoorde van Cinema Canvas wou ik er zeker bij zijn. We houden van film, in Budascoop vind je ons ook geregeld.”

“Vzw Bolwerk is de perfecte locatie voor dit soort initiatieven” – Jan Eelen, regisseur

“We houden van film, in Budascoop vind je ons ook geregeld”, zeggen liefhebbers Fie, Céline en Sydney.© KDS

Alle drie zagen ze al ooit de film of het toneelstuk. “Ik ben fan van Jack Nicholson“, knikt Sydney. “Maar het is heel lang geleden”, zegt Fie. “We komen vandaag ons geheugen wat opfrissen.”

One Flew

Gasten van de avond regisseur Jan Eelen en filmkenner Anke Brouwers zitten nog even in de schommelstoel voor ze aan het werk moeten. “Dit is de perfecte locatie”, vindt Jan Eelen. Hij mocht de spits van de filmreeks afbijten en koos voor One Flew Over the Cuckoo’s Nest van Milos Forman. Jack Nicholson komt in de rol van Randle McMurphy terecht in een psychiatrische instelling en doet er een frisse wind waaien.

“Dat openingsbeeld blijft je voor altijd bij” – Anke Brouwers, docente filmstudies

De eerste film van Cinema Canvas was One Flew Over The Cuckoo's Nest, de favoriete film van regisseur Jan Eelen.
De eerste film van Cinema Canvas was One Flew Over The Cuckoo’s Nest, de favoriete film van regisseur Jan Eelen.© KDS

“Dit is echt mijn lievelingsfilm“, zegt het brein achter Het Eiland en Callboys. “Ik weet niet meer wanneer ik hem voor het eerst zag, ik heb zelfs naar mijn moeder gebeld om het te vragen maar ze weet het ook niet meer. Ik zag hem alleszins al heel veel. De scenografie, de regie, de acteurs, ik vind alles nog steeds verrassend. Telkens weer krijg ik een brok in de keel. Ik ben heel blij dat ik hem eens met zoveel mensen samen mag zien. Benieuwd of datzelfde effect er ook nog zal zijn.”

Perfecte zomerfilm

Tweede gast van de avond is Anke Brouwers, docent filmstudies aan de Universiteit van Antwerpen en School Of Arts Gent. “Ik kan me volledig vinden in de keuze van Jan. Met deze film is het voor Jack Nicholson echt begonnen. Zijn vertolking is ontwapenend, grappig en tragisch tegelijk. En ook al is het een Hollywoodfilm, het is moeilijk om er een moreel oordeel over te vellen.”

Cinema Canvas geeft aftrap in vzw Bolwerk
© KDS

“Het klinkt misschien raar, maar ik denk dat ik de film op dezelfde manier zou aanpakken zoals Milos Forman het deed”, zegt Jan Eelen. “De acteerprestaties en sommige scènes heb ik zitten in mijn achterhoofd, dat zijn de latten waaraan je probeert te raken met je eigen werk.” Anke Brouwers is er op 12 juli ook weer bij. Dan is het de beurt aan Jaws. “De perfecte zomerfilm”, zegt ze, “dat openingsbeeld blijft je voor altijd bij. Op deze locatie zal dat zeker een speciaal moment opleveren.”

(Jasmien Aernout)

Geen kaartje? Cinema Canvas is ook te zien op televisie. Nog tot 14 juli in Kortrijk en daarna in andere steden. www.canvas.be/cinema-canvas