Christof Lampaert brengt wereld van man met verstandelijke handicap in beeld

Redactie KW

Eén dag liep Christof Lampaert in het kielzog van Ruben Glorie en legde die vast op foto.

Hobbyfotograaf Christof Lampaert (32) zet in een van zijn fotoprojecten Ruben Glorie centraal. Net als Christof is Ruben een dertiger, maar daar houdt de vergelijking op. Ruben is een jongeman met een verstandelijke handicap. Hij woont in de Poorterij, een afdeling van De Lovie in Ieper. Via via leerde Christof Ruben kennen. Het klikte meteen tussen de twee. “Het idee om hem te fotograferen tijdens zijn dagelijkse bezigheden rijpte al een tijdje. Ik wilde alledaagse activiteiten tonen waar heel wat achter schuilgaat”, vult Christof aan. “Rubens ouders waren meteen gewonnen voor het idee. Ik heb hen dan ook veel inspraak gegeven.”

Omdat Ruben in een beschermde omgeving woont en leeft, was het belangrijk dat alles stap voor stap gebeurde. Het mocht voor hem niet bruusk overkomen. “Daarom ben ik eerst naar een ander centrum getrokken om daar te observeren. Zo wist ik wat ik ongeveer kon verwachten.”

Op 26 mei 2013 trok Christof naar Ieper. “Ik heb die dag aangepakt zoals Annemie Struyf in haar reportages doet”, duidt hij. “Ik kijk en registreer met mijn fototoestel. Iets in scène zetten of opnieuw laten doen, heb ik niet gevraagd. Ik gedroeg me als een vlieg op de muur. En toen het moment er was, heb ik het gegrepen. Daarom moest ik constant alert zijn voor wat er gebeurde. Het was one shot, one moment. Die uitdaging in de portretfotografie is dan ook echt mijn ding.”

(JE-foto JE)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Gaver van vrijdag 20 februari 2015

‘Rubens tentoonstelling’ is te bezoeken op vrijdag- en zaterdag in Poincaré, Stormestraat 131, na aanvraag via www.vcpoincare.be