Centrumschool Kuurne brengt eigenzinnige kijk op het kerstverhaal in schoolmusical

49 leerlingen uit het zesde leerjaar van de Centrumschool zullen volgende week drie voorstellingen opvoeren van de kerstmusical in de feestzaal van de Centrumschool in Kuurne. (Foto BRU) © BRU
Redactie KW

Wat als er 2.000 jaar geleden wél plaats was geweest in de herberg… Met deze rode draad doorheen hun kerstmusical brengen de leerlingen van het zesde leerjaar van de Centrumschool volgende week woensdag en donderdag hun iets eigenzinnige kijk op het kerstverhaal.

Voor juf Hilde Sabbe en Veerle Hellyn en meester Bregwin Veys wordt het net als voor de 49 leerlingen van het zesde leerjaar van de gemeentelijke Centrumschool opnieuw twee dagen lang nagelbijten tijdens de drie voorstellingen van de Kerstmusical. In de school is men ondertussen even de tel kwijt maar zeker is dat deze jaarlijkse traditie ruimschoots over haar 20ste editie heen is.

Wekelijkse repetities

“Wat oorspronkelijk begon met een eucharistieviering rond de kerstperiode waarin het kerstverhaal werd uitgebeeld door de leerlingen, groeide stilaan uit tot een ware musical waar ook andere verhalen dan religieuze in konden worden gebracht”, vertelt meester Bregwin Veys die de regie van de Kerstmusical op zich neemt. “Van zodra het nieuwe schooljaar van start gaat, worden de wekelijkse repetities aangevat voor de Kerstmusical. Er wordt zowel na de gewone lestijden als over de middag gerepeteerd. Het enthousiasme van de leerlingen voor dit initiatief is elk jaar opnieuw groot. Van zodra de kinderen in het vijfde leerjaar terecht komen, stijgt hun verlangen om mee te mogen spelen in de musical.”

“Het enthousiasme van de leerlingen voor dit initiatief is elk jaar opnieuw heel groot”

Iedereen mag dan ook zijn eigen rol of taak kiezen, een functie in de techniek, een kleine of grotere rol, zingen of musiceren, … het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Enkel voor het decor zijn we verplicht beroep te doen op mensen van buitenaf, maar gelukkig kunnen we daarvoor steeds bij de Kunstkring van Kuurne terecht onder de professionele leiding van Annie Messely. Het opzetten van het decor gebeurt dan weer door enkele ouders.”

Bij oom Guus

De hoofdrollen in de kerstmusical zijn dit jaar onder meer weggelegd voor Lukas Vanneste als oom Guus, Daan Callens als de oude herbergier, Nyssa Coelembier als mama, Beau Debaveye als papa, Stan Marchau als zoon Jonas en Aukje Van Der Heyden als dochter Lieke.

“Over het verhaal zelf kan ik nog niet veel kwijt”, gaat meester Bregwin verder, “al wil ik wel een klein tipje geven. Stel je eens voor… Als er 2000 jaar geleden wél plaats was geweest in de herberg. Wat dan? Jonas en Lieke gaan met hun ouders op pad om met de hele familie kerst te vieren in het hotel van hun (oud)oom Guus. Hotelkok Omar zal voor een geweldig kerstdiner zorgen en ze blijven natuurlijk allemaal een nachtje slapen. In het hotel aangekomen is het al gauw gezellig. Alleen blijkt oom Guus met een probleem te zitten dat al heel lang geleden is ontstaan en hem al zijn hele leven lang achtervolgt. Eerst wil hij er niet over praten, maar als de familie blijft aandringen, vertelt oom Guus zijn bijzondere verhaal dat zich ruim 2000 jaar geleden afspeelde.”

“Elk jaar opnieuw investeren we in een scenario dat wordt aangekocht en bewerkt voor onze groep. Dat koken geld kost, weet uiteraard iedereen en daarom wordt aan elke bezoeker van onze kerstmusical een kleine bijdrage gevraagd van drie euro. Met dit toegangsgeld kunnen we de onkosten dekken. Ook dit schooljaar krijgt de kerstmusical opnieuw de ondersteuning van ons schoolkoor waarin leerlingen van het derde tot vijfde leerjaar zijn vertegenwoordigd. Het koor staat onder leiding van juf Hilde Sabbe en juf Veerle Hellyn.”

Opvoeringen

De kerstmusical wordt opgevoerd op woensdag 20 december om 18 uur en om 20 uur in de feestzaal van de Centrumschool Kuurne. Op donderdag 21 december om 10.00 uur wordt de kerstmusical nogmaals opgevoerd. Kaarten kosten drie euro aan de deur of kunnen in voorverkoop aangekocht worden op het secretariaat van de Centrumschool. Aansluitend op de kerstmusical is er ook een gezellige kerstmarkt die georganiseerd wordt door de ouderraad. (BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier