Catherine de Zegher geschorst na ophef in Gents museum

Redactie KW

Catherine de Zegher is tijdelijk door het MSK in Gent aan de kant geschoven als directrice. Dat heeft de raad van bestuur van het Gentse museum woensdagavond met onmiddellijke ingang beslist. De maatregel is genomen tijdens een geheime stemming met 10 ja-stemmen en 2 nee-stemmen. Dat meldt Gents schepen van Cultuur Annelies Storms. De Zegher blijft geschorst tot een externe audit duidelijkheid brengt over het vooronderzoek naar de controversiële kunstwerken.

De 63-jarige Catherine de Zegher is tijdelijk op non-actief gezet als directrice van het Gentse Museum voor Schone Kunsten (MSK). Terwijl een onderzoek naar de zaak-Toporovski loopt, blijft ze wel aan als stadsambtenaar. Dat heeft het Gentse schepencollege woensdag beslist.

Catherine de Zegher is geboren in Groningen en dochter van wijlen kinderarts Albert de Zegher en Christiane Alice Dhooge. Ze volgde de lagere school in Estaimpuis en genoot Latijns-Grieks in het Onze-Lieve-Vrouw van Vlaandereninstituut in Kortrijk en kunstgeschiedenis en archeologie, specialiteit Griekse archeologie, aan de universiteit in Gent. Zij trouwde met Philippe De Jaegere, zoon van wijlen ereburgemeester Jozef De Jaegere van Kortrijk. In 1985 startte ze in Kortrijk met de kunststichting Kanaal Art, in samenwerking met Stefaan De Clerck.

De voorbije dagen kwam het Gentse Museum voor Schone Kunsten onder kritiek na aanhoudende geruchten over de echtheid van een 20-tal Russische avant-gardestukken van de Toporovski-collectie, die sinds oktober in het museum werden geëxposeerd. Ook over de omstandigheden van de restauratie van het belangrijke erfgoed Lam Gods zijn woensdagavond vragen gesteld. Maar de beslissing over de Zegher is vooral ingegeven door de twijfels rond de Toporovksi-stukken.

Woensdagmiddag bracht Belga aan het licht dat het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium enkele jaren geleden bovendien benaderd werd door Toporovski om andere Russische avant-gardewerken aan een onderzoek te onderwerpen. Het onderzoek deed ook toen vragen rijzen over de authenticiteit, en Toporovski verschafte nooit duidelijkheid. “Het gaat niet om de stukken die door het museum zijn tentoongesteld, maar we hadden dat graag geweten”, zegt Storms daarover.

Het kabinet van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz wenst voorlopig niet te reageren op die nieuwe elementen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier